Direct naar artikelinhoud
Scheepsramp

Garfield-mysterie opgelost

De oranje telefoons spoelden al sinds de jaren 80 aan op Bretoense stranden.Beeld AFP

Het mysterie van de Garfield-telefoons, die al sinds de jaren 80 aanspoelen op de Bretoense kust, is opgelost. Ze komen uit een container die destijds van een vrachtschip gevallen is.

Het was voor de inwoners van het Franse dorpje Plouarzel al meer dan dertig jaar een mysterie waar de knaloranje telefoons in de vorm van de kat Garfield vandaan kwamen. Die vaste telefoons in plastic waren in de jaren 80 een grote hype. Bij het opnemen van de hoorn, gaan de ogen van Garfield namelijk open. Maar dat die dingen met de regelmaat van de klok op hun stranden aanspoelden was knap vervelend. Zoektochten naar de bron van het kwaad leverden niets op.

Het was uiteindelijk een lokale boer die voor opheldering zorgde. Toen een natuurvereniging vorig jaar de Garfield-telefoons uitriep tot symbool van vervuiling op de stranden, kreeg die veel aandacht in de media. Daardoor herinnerde de boer zich plots weer wat er aan de hand was.

Hij herinnerde zich dat de eerste Garfield-telefoon aanspoelde na een hevige storm. Toen hij ging kijken van waar de oranje toestellen kwamen, zag hij een kapotte vrachtcontainer vol telefoons liggen. De container was tijdens de storm wellicht van een vrachtschip gevallen en lag op een moeilijk toegankelijke plaats, in een rotsspleet in beschermd natuurgebied die enkel toegankelijk is bij extreem laag water.

Mysterie opgelost dus. Al is dat niet het einde van het lijdensweg voor het dorpje. De container mag dan gelocaliseerd zijn, hij is nog altijd nauwelijks te bereiken. Hem daar weghalen is dus vrijwel onmogelijk. En ondertussen blijven er geregeld oranje objecten aanspoelen op de stranden. Een team van onderzoekers bekijkt nu wat er moet gebeuren.