Tenenkrullend slecht: 5 lamentabele films over het Britse koningshuis

Vrijdag lanceert Netflix "The crown", een peperdure serie over het leven van de Britse koningin Elizabeth II. Het wel en wee van de Windsors is in het verleden al wel vaker verfilmd, soms met een hoogst melodramatisch resultaat. The Guardian lijst 5 lamentabele films over het Britse koningshuis op.
AP2011
Alice St. Clair en Dan Amboyer in "William & Catherine: a royal romance".

Romances, huwelijken, overspel, geboortes, echtscheidingen: de Britse monarchie heeft het de voorbije tientallen jaren allemaal meegemaakt. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat filmmakers hun verhalen met de regelmaat van de klok op de Windsors baseren.

Soms resulteert dit in een kwalitatief hoogstaande film, zoals "The queen" van Stephen Frears uit 2006 die hoofdrolspeler Helen Mirren een Oscar opleverde. Ook lang vervlogen periodes in de Britse koninklijke geschiedenis zijn soms goed voor pareltjes. Bewijs daarvan is de film "Elizabeth" van Shekhar Kapur uit 1998 met een virtuoze Cate Blanchett in de hoofdrol of de serie "The tudors" met Jonathan Rhys Meyers in de rol van Hendrik VIII.

Helaas is het resultaat soms ook ronduit tenenkrullend, vooral dan wanneer filmmakers een beperkt budget hebben dat niet meer dan een melodramatische tv-film oplevert. Naar aanleiding van de nieuwe Netflix-serie "The crown" lijst de Britse krant The Guardian vijf van de meest afschuwelijke B-films over Elizabeth II en co op.

"William & Catherine: a royal romance" (2011)

"William & Kate: the movie" (2011)

"Diana: her true story" (1993)

"The women of Windsor" (1992)

"Charles and Diana: a royal love story"

Meest gelezen