Straffe optische illusie: piramide van het Louvre rijst op vanuit gigantische kloof

Dit weekend rijst de iconische, maar controversiële piramide van het Louvre op vanuit een diepe kloof. Of zo lijkt het althans. De indrukwekkende optische illusie is het werk van de Franse kunstenaar JR. Hij mocht het glazen bouwwerk op de binnenplaats van het museum onder handen nemen voor de dertigste verjaardag van de piramide. De optische illusie - die wordt gecreëerd door papieren stroken - blijft nog tot 1 april overeind.

pjv

Het kunstwerk van de Chinees-Amerikaanse architect Ieoh Ming Pei werd op 29 maart 1989 onthuld door de toenmalige Franse president François Mitterrand. De piramide veroorzaakte heel wat ophef door de onconventionele architectuur, maar is intussen een synoniem geworden voor de Franse hoofdstad en het wereldberoemde museum.

“De mogelijkheid om zo’n monument onder handen te mogen nemen en het heruitvinden, is complete waanzin voor een kunstenaar”, aldus artiest JR, die in de buitenwijken van Parijs opgroeide. “Je neemt mensen mee om een moment te creëren, al duurt dat moment slechts enkele dagen, een week, een maand. Maar de ervaring zal altijd blijven bestaan.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer