Direct naar artikelinhoud
burn-out

Constant bereikbaar moeten zijn zorgt voor burn-out. Akkoord of niet?

Constant bereikbaar moeten zijn zorgt voor burn-out. Akkoord of niet?
Beeld RV

UGent-onderzoekers willen samen met De Morgen nagaan wat Vlamingen met een burn-out(verleden) zelf zien als de belangrijkste oorzaken voor die burn-out. Zij kunnen hier hun mening geven.

Ligt burn-out aan een hoge werkdruk, te weinig afwisseling en het gevoel constant bereikbaar te moeten zijn? Of speelt een gebrekkige ondersteuning in de professionele of privé-omgeving een grotere rol? Hoe spelen al die factoren op elkaar in? En hoe neem je de draad na je burn-out weer op?

UGent-professoren Stijn Baert (econoom) en Eva Derous (psychologe) slaan de handen in elkaar om de wetenschappelijke kennis over burn-out uit te breiden. Samen met twee doctoraal onderzoekers, die hier fulltime aan zullen werken, zullen zij vier jaar lang in kaart brengen hoe diverse oorzaken van burn-out met elkaar samenhangen én wat factoren zijn die een succesvolle doorstart van de carrière kunnen betekenen.

‘Wij willen de komende jaren de brug slaan tussen verschillende onderzoeksdisciplines’
Stijn Baert, econoom (UGent)

Stijn Baert: “Weinig onderwerpen waar zoveel over gesproken en geschreven wordt als burn-out. We weten vanuit psychologisch onderzoek dat ‘werkvereisten’ en ‘energiebronnen’ een rol spelen bij de totstandkoming van burn-out, maar de rol van economische en sociologische factoren zijn nog niet zo sterk onderzocht. Burn-out is echter een complex fenomeen. Hoe speelt je sociale positie mee? Is onder je niveau tewerkgesteld zijn een risicofactor voor burn-out? Is het risico groter in grote bedrijven, met een grotere afstand tussen wie beslist en wie uitvoert? Wij willen de komende jaren de brug slaan tussen verschillende onderzoeksdisciplines en psychologische modellen uitbreiden richting de economie en sociologie.”

Eva Derous: “Verder kijken we naar hefbomen voor succesvolle re-integratie. Hoe kan je na een burn-out de draad weer oppikken en wat zijn belangrijkste succesfactoren voor werknemers én werkgevers?”

De UGent-onderzoekers plannen een grootschalige bevraging om op een objectieve manier in kaart te brengen wat de drempels zijn die leiden tot burn-out en wat de hefbomen zijn voor re-integratie nadien. Voor ze daarmee starten, willen ze graag van (ex-)burn-outpatiënten horen wat zij zelf zien als de belangrijkste drempels en hefbomen. Hun input kan inspireren om de geplande metingen te finetunen.

Is er bij u de afgelopen jaren burn-out vastgesteld? Doe dan mee aan onze enquête. Wie de enquête volledig en zorgvuldig invult, maakt kans op een Bongo-cadeaubon. De UGent-onderzoekers verloten één bon voor een ‘Droomweekend in Parijs’ (t.w.v. 229.90 euro) en tien bonnen ‘Ontbijt met bubbels’ (t.w.v. 29,90 euro).

Neem nu deel aan onze enquête. De resultaten leest u over enkele weken in De Morgen.

Hier vindt u een interessante handleiding van Vacature.com: eerste hulp bij burn-out - een praktische gids.