Ex-cipier krijgt zeven jaar cel voor mishandeling, verkrachting en vernedering van Tinderdates

© aft

Een voormalige cipier van de gevangenis in Brugge heeft zeven jaar effectieve celstraf gekregen voor het terroriseren van negen vrouwen die hij via de datingapp Tinder had leren kennen. Yannick M. (26) maakte zich onder andere schuldig aan belaging, slagen, doodsbedreigingen, wederrechtelijke vrijheidsberoving en verkrachting.

Arne Franck

Sinds 2014 maakte de beklaagde niet minder dan elf partners het leven zuur. Meestal leerde hij de jonge vrouwen kennen via de datingapp Tinder. Na enkele ontmoetingen begon M. zich steeds gewelddadiger op te stellen. De toenmalige cipier sloeg en bedreigde zijn partners, van wie drie meisjes zelfs verkracht werden. Bovendien stuurde hij aan op onbeschermde seks, waardoor een meisje besmet geraakte met het herpesvirus.

Met één slachtoffer had Yannick M. twee jaar lang een relatie. In het begin gedroeg hij zich erg vriendelijk, maar dat sloeg snel helemaal om. De vrouw werd met touwen vastgebonden, kreeg vuistslagen in het gezicht en werd bedreigd met een luchtdrukgeweer. Op haar hand heeft ze nog steeds een litteken van een slag met een hamer. M. troggelde zijn vriendin ook 10.000 euro af.

Na enkele normale seksuele contacten eiste de beklaagde vaak extremere handelingen. Toen een vrouw duidelijk maakte dat ze helemaal geen seks wilde, ging M. helemaal door het lint. De Bruggeling had ook de gewoonte om zijn partners te straffen als ze in zijn ogen fouten maakten.

Tweede kans

In de zomer van 2017 werd M. voor de eerste maal aangehouden. Op dat moment had hij al drie slachtoffers gemaakt. Die waren zodanig bang dat ze niet naar de politie durfden te stappen. Na drie dagen kwam M. voorwaardelijk vrij, maar herviel hij meteen in zijn oude gewoontes en nog acht meisjes werden door hem geterroriseerd. Ze werden verkracht, geslagen en belaagd. Eén van de meisjes verkrachtte hij anaal met seksspeeltjes, een ander bewerkte hij in het gezicht met een mes. M. belandde uiteindelijk opnieuw achter de tralies. “Je hebt dus gelachen met de kansen die je van justitie hebt gekregen”, aldus procureur Roeland Vasseur.

Sinds maart 2018 zit M. opnieuw in de gevangenis van Gent. Daarop stelden negen meisjes zich toch burgerlijke partij tegen M. Hun advocaten legden uit dat hun leven door de daden van de beklaagde onherroepelijk veranderd is. Na de soms korte relaties werden de vrouwen ook nog langdurig gestalkt of zelfs gechanteerd. “Het is een hallucinante reeks ongelooflijk zware misdrijven. Gelukkig zijn er geen doden gevallen”, pleitte meester Christine Mussche.

In zijn laatste woord vroeg M. de rechters om een allerlaatste kans. “Ik heb heel veel tijd gehad om na te denken in de gevangenis. Ik besef nu heel goed dat het probleem bij mezelf ligt en zal mijn ex-partners nooit meer lastigvallen.” Hij verontschuldigde zich ook bij zijn familie, zijn vrienden en zijn ex-partners. “Ik hoop dat ik toch nog de kans krijg om iets van mijn leven te maken”, klonk het.

Opluchting bij slachtoffers

M. zat in afwachting van een uitspraak een jaar in de cel, en werd ontslagen als cipier in de gevangenis van Brugge. De rechter sprak hem vandaag weliswaar vrij voor twee feiten van belaging, maar veroordeelde hem voor de andere aanklachten tot zeven jaar cel. Het meisje waar hij de langste relatie mee had, kreeg een schadevergoeding van 14.000 euro toegekend. De acht andere slachtoffers kregen samen om en bij de 40.000 euro toegekend.

Een slachtoffer dat twee maanden contact had met M. reageerde na de uitspraak opgelucht: “Ik ben blij met deze uitspraak, want ik dacht eerlijk gezegd dat hij zou wegkomen met drie jaar cel.” De jonge vrouw sprak een paar keer af met M., maar een echte relatie hadden ze naar eigen zeggen niet. Wat M. precies met haar deed wil ze niet zeggen, “maar ik ben nog altijd in therapie bij een psycholoog. Ik moet mij sterk houden. We moeten erdoor.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen