Direct naar artikelinhoud
Lommel

Lommel verwijdert tientallen racistische borden van Voorpost

Lommel verwijdert tientallen racistische borden van Voorpost
Beeld rv

De stad Lommel heeft 41 borden met de racistische boodschap “opgepast voor overstekende illegalen” verwijderd. De borden waren geplaatst door actievoerders van de extreemrechtse organisatie Voorpost. Dat schrijft VRT NWS en het bericht wordt door het stadsbestuur aan Belga bevestigd.

De borden werden zondagvoormiddag verwijderd door de politie. Er werden ook heel wat Voorpost-stickers op verschillende gebouwen en verkeersborden aangetroffen. “De borden hingen vooral aan de verschillende scholen, waar de kinderen van asielzoekers naar school gaan. Het was dus vrij dringend om ze te verwijderen”, zegt eerste schepen Peter Vanderkrieken (CD&V).

Het stadsbestuur veroordeelt de actie. “Wij waren sterk verontwaardigd dat op deze manier wordt actiegevoerd tegen een groep mensen die hier tijdelijk verblijven. Als men de acties zodanig verlaagt dat men ook kinderen begint te viseren, dan is dat zeer ongepast”, stelt Vanderkrieken.

Burgemeester Bob Nijs (CD&V) heeft bij de politie al een klacht tegen onbekenden ingediend. “We vinden het jammer dat het Parelstrand op deze manier in een slecht daglicht komt, terwijl we er alles aan doen met onze gemeenschap om er het beste van te maken”, zegt Nijs. “Het is spijtig dat een kleine groep mensen erin slaagt om dat op die manier negatief in beeld te brengen. We moesten dus zo snel mogelijk actie ondernemen.”

In het asielcentrum Parelstrand in Lommel verblijven momenteel 800 mensen. Fedasil besliste onlangs om het tijdelijk opvangcentrum vijf maanden langer - tot uiterlijk eind augustus - open te houden.