© Veilinghuis Arenberg Auctions

Originele brieven Mechelse kunstenaar Rik Wouters verkocht voor 5.200 euro

Twee originele brieven die inzicht geven in het leven van de Mechelse kunstenaar Rik Wouters hebben afgelopen weekend op een veiling in Brussel 5.200 euro opgeleverd. Ze werden verkocht aan Belgische kunstliefhebbers.

Sven Van Haezendonck

Straatarm was de Belgische kunstenaar Rik Wouters toen hij na een lange lijdensweg in 1916 stierf aan de gevolgen van oogkanker. Ruim een eeuw na zijn dood zijn de werken van Rik Wouters, een van de grondleggers van het Brabants fauvisme, miljoenen waard. Eén van zijn werken was vorig jaar goed voor een verkoopprijs van 1,4 miljoen euro op een Londense veiling.

Maar ook zijn schrijfwerk blijkt zeer gegeerd. Kenners hadden maar liefst 5.200 euro over voor twee kladversies van zijn brieven. Eén brief uit 1914 over zijn hond Punch, die hij geadopteerd had van zijn schildersvriend Maurice Wagemans. De andere uit 1915 vertelt hoe Wouters steeds meer lijdt onder zijn slepende ziekte.

“Rik Wouters had naast zijn vaardigheden als plastische kunstenaar ook een uitstekende pen. Dat laat ons toe om de mens achter de kunstenaar écht te leren kennen. Sommige sombere kunstwerken uit 1914 staan in schril contrast met de vrolijke manier hoe hij de relatie met zijn hond omschrijft. Die informatie is voor sommige kunstliefhebbers van onschatbare waarde om kunstontwikkeling te begrijpen en dus te bewaren", vertelt Henri Godts, expert bij veilinghuis Arenberg Auctions.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER