Premier May staat van verschillende kanten onder druk.
Volledig scherm
Premier May staat van verschillende kanten onder druk. © EPA

Britse regering rolt vechtend over straat over douane-unie als brexitcompromis, maar wat wil dat juist zeggen?

Binnen de regering van premier Theresa May woedt een open politieke oorlog tussen voor- en tegenstanders van een softe brexit. Verschillende regeringsleden dringen er bij May op aan zich open te stellen voor een douane-unie, de harde brexiteers dreigen met ontslag en een nooit geziene scheuring in de Conservatieve partij als het ooit zo ver komt. 

8 reacties

  • Jacques Vanderkimpen

    5 jaar geleden
    Verhofstad tovert toch een glimlach op mijn gelaat als hij stelt dat de Conservatieven alleen maar denken aan de Conservatieven en de Labour alleen aan Labour en alzo het algemeen belang uit het oog verliezen. Europa is in hetzelfde bedje ziek, en denkt toch ook alleen maar aan de belangen van het "Instituut Europa" in plaats van het Algemeen belang van de Europese burgers
  • Victor Munster

    5 jaar geleden
    Als een tussenoplossing biedt dit volgens mij kansen. Het is zo een beetje als gefaseerd uit de EU stappen. Als ze dan later eigen handelsakkoorden willen sluiten, kan er op het gemak gezocht worden naar een oplossing voor Noord Ierland (of ze wachten gewoon tot die DUP niet meer op de wip zit om een akkoord te belemmeren en dan blijft Noord Ierland binnen de douane unie en stapt de rest van ).het VK eruit).
  • guido Bervoets

    5 jaar geleden
    Veel keus heeft het VK niet - ofwel kiezen ze voor een harde no-deal brexit en worden ze volledig zelfstandig en moeten ze vanaf 0 terug beginnen, of ze kiezen voor een zachte brexit zoals Zwitserland of Noorwegen en blijven ze in de Shengenzone met vrij personen- en goederenverkeer maar hebben niks meer in de pap te brokken in het EU-parlement, of de blazen de brexit af. Een hardebrexit is een economische ramp en een zachte is slechter dan wat ze nu al hebben.
  • mich lee

    5 jaar geleden
    Cameron wilde helemaal geen referendum Hij zat in een coalitie met de Liberals, die pro-EU zijn. Hij beloofde een referendum als hij herverkozen zou worden in de hoop opnieuw een coalitie te moeten sluiten, maar hij won en de Tories hadden alleen een meerderheid. Bij een coalitie kon hij dat referendum afvoeren met als excuus dat dat de schuld was van de Liberals. Dat referendum was er enkel om partij-politieke redenen met de eursceptici bij de Tories
  • Oisin Macdara

    5 jaar geleden
    De May-deal is nog erger voor Engeland dan de EU-deal. Er is door de bevolking gestemd dat er geen deal hoeft te zijn.