© Shutterstock

Drie makkelijke recepten voor wie vegan een kans wil geven

Voor wie Dagen zonder Vlees niet ver genoeg gaat of wie nog een straffere uitdaging wil aangaan, kan deze maand voor de tweede keer deelnemen aan Try Vegan. Initiatiefnemers EVA vzw en Be Vegan sporen je aan om in april veganistisch te eten. Zie je dat wel zitten, maar heb je geen idee hoe daar aan te beginnen? We helpen je op weg met drie eenvoudige recepten.

flb

De hele maand april veganistisch eten, met Try Vegan ga je die uitdaging aan. In die periode van vier weken spaar je zo het leven van dertig dieren, maar bespaar je ook 30.000 liter water en 60 kg CO2. Plantaardig eten is dus niet alleen goed voor je gezondheid, het helpt ook je ecologische voetafdruk te verkleinen.

Overschakelen op een plantaardig dieet is echter niet voor iedereen zo vanzelfsprekend. Vaak lijkt het alsof de gerechten vreemde ingrediënten bevatten, maar dat hoeft zeker niet altijd zo te zijn. Je kunt ook lekker veganistisch eten met producten uit de supermarkt om de hoek. Dat bewijzen deze drie receptjes voor ontbijt, lunch en avondmaal van EVA vzw en Be Vegan. Voor heel wat andere tips surf je naar Try Vegan.

© De Groene Keuken

Ontbijtpannenkoeken (7 à 8 stuks)

Ingrediënten:150 gr bloem*2 tl bakpoedersnuifje zout300 ml plantaardige melk2 el plantaardige olieextra plantaardige olie

* De helft witte tarwe en de helft volkorenbloem geeft een perfect resultaat. Maar experimenteer gerust met jouw favoriete soorten bloem.

Werkwijze:

1. Meng bloem, bakpoeder en zout door elkaar in een grote kom. Voeg melk en olie toe en meng opnieuw door elkaar.

2. Verhit een koekenpan op hoog vuur en smeer ze in met olie (bij voorkeur kokosolie). Laat ze minstens 5 minuten warm worden, een hete pan is essentieel voor goede pannenkoeken.

3. Wanneer de onderkant van de pannenkoek bijna klaar is, komen er kleine bubbels op de bovenkant en wordt hij droger. Tijd om je pannenkoek om te draaien!

Lauwwarme bloemkoolsalade (voor 4 personen)

© EVA vzw

Ingrediënten:

1 bloemkool (in fijne roosjes)400 g kikkererwten1 bussel bladpeterselie100 g rucola1 granaatappel3 el olijfolie1 sjalot1 el graanmosterd1,5 el frambozenazijn1,5 el ahornsiroop4 el plantaardige melkpeper en zout1 teentje knoflook fijngesneden

Werkwijze:

1. Verhit de olijfolie in een grote pan. Roerbak de bloemkoolroosjes op een zacht vuur tot ze beetgaar zijn (ongeveer 25 à 30 minuten).

2. Voeg na 20 minuten de kikkererwten toe en breng op smaak met peper en zout. Laat de kikkererwten nog 5 à 10 minuten mee roerbakken. Haal de groenten uit de pan en houd warm.

3. Bak in dezelfde pan het fijngesneden teentje knoflook en sjalotje. Laat 1 minuut roerbakken en blus dan met frambozenazijn.

4. Voeg de mosterd, esdoornsiroop, (soja)melk en 1 el granaatappelsap toe.

5. Haal van het vuur en meng onder de groenten. Voeg de bladpeterselie, raketsla en 3 el granaatappelpitjes toe.

Spaghetti bolognese (voor 2 personen)

© De Groene Keuken

Ingrediënten:

250 g spaghettiolijfolie2 uien3 teentjes look peper½ – 1 tl cayennepeper (naar wens)1 tl gedroogde basilicum1 tl gedroogde oregano1 paprika2 wortels1 bakje champignons2 el tomatenconcentraat800 ml passata1 pakje seitangehakt* of 1 cup rode linzenoptioneel: geraspte vegan kaas (bv. Prosociano van Violife)

* Je kan het seitangehakt ook vervangen door sojagehakt of ander veggiegehakt.

Werkwijze:

1. Kook de pasta volgens de instructies op de verpakking. Neem een kookpot voor de saus en zet deze op een matig vuur. Giet er wat extra vierge olijfolie in.

2. Schil de uien en snipper ze fijn. Doe hetzelfde met de knoflook. Stoof ze in de warme olijfolie, roer af en toe.

3. Voeg de peper, oregano, gedroogde basilicum en cayennepeper erbij, roer even door elkaar en laat dit ongeveer een minuutje opwarmen.

4. Snijd ondertussen de paprika, wortels en champignons in kleine stukjes en voeg ze toe aan de ui.

5. Doe de linzen, tomatensaus en het tomatenconcentraat erbij en roer goed door elkaar. Laat dit minstens een half uur pruttelen tot de linzen gaar zijn (als je seitangehakt gebruikt is het sneller klaar).

6. Proef de saus en kruid naar smaak bij. Serveer met wat geroosterde pijnboompitten, olijven, verse basilicum of vegan geraspte kaas.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer