BELGA
Volledig scherm
© BELGA

Nieuwe acties op luchthavens, voorzitter van Luikse luchthaven klaagt over “Vlaamse stakingscultuur”

De bewakingsagenten op de Belgische luchthavens dreigen met acties vanaf zaterdag, de eerste dag van de paasvakantie. Dat laat de socialistische vakbond vandaag weten. Ze eisen betere vergoedingen voor hun werkdruk en de atypische uurroosters. De voorzitter van de luchthaven in Luik, José Happart, is de sociale onrust beu en maakt gewag van een “Vlaamse stakingscultuur”. Hij ziet in de acties een sabotage van Vlaanderen tegen Wallonië.

26 reacties

  • Frank De Backer

    5 jaar geleden
    In bijna alle sectoren worden overuren berekend na 7,5 normale daguren en na 37 uur per week. In de bewaking is dit pas na 12 uur per dag en na 48 uur per week. Geen ploegenpremies, enkel nachtpremie van 22,5% na 22 uur en voor 6 uur. Zaterdagpremie van 15%, zon - en feestdagenpremie van resp. 20 en 30%. Als men dan ziet dat de meesten 200 of zelfs 300% krijgen op feestdagen... Dat men de mensen degelijk betaald, dan zullen er geen acties zijn.
  • Fons Casteels

    5 jaar geleden
    Grappig eigenlijk: een socialistische partij die eist dat het stakingsrecht beperkt wordt. Wie heeft er tegen gestemd toen de minimale dienstverlening bij het spoor werd ingevoerd? Juist, de PS. Wie stemt er tegen bij elk nieuw voorstel om bevoegdheden naar de deelstaten over te dragen? Juist, de PS. Maar nu de eigen belangen van Wallonië in het gedrang komen, nu is de PS opeens eisende partij om het stakingsrecht te beperken en regionaal meer bevoegdheden te krijgen.
  • Put Peter

    5 jaar geleden
    Zo lang ik leef heeft er nog nooit eenstaking plaatsgevonden bij de statistieke bewaking van G4 of Securitas. Daarom neem ik aan dat klachten van deze bewakingsagenten hier terecht zijn. Het is inderdaad een zware job. Onregelmatige uren, nachtwerk, weekendwerk, diensten van 12u en 8u en dit allemaal voor een hongerloon van 1700 euro netto. Vind ik niet meer dan normaal dat deze mensen hun stem ook eens laten horen.
  • Patrick morel

    5 jaar geleden
    Ze willen veel congé, een goed loon, veel voordelen en vooral niet veel werken. Ze zoeken er honderden in de bouw, daar kunnen ze leren wat werken is, bende profiteurs. Allemaal privatiseren en niet akkoord, buiten.
  • Jan Boulliard

    5 jaar geleden
    staken is weer in ! Straks trekken alle bedrijven weg en dan kunnen de vakbonden weer meer poen vangen door de uitkeringen van de werkloosheid.... We leven in één van de meest welvarende landen en nooit is het genoeg... Pfff... om moedeloos van te worden .... Langs de andere kant moeten de "rijken" ook inzien dat de melkkoe leg is... de gewone mens werkt voor een goed leven... om weg te blijven uit armoede , laat ons dat vooral respecteren... Staken lost niks op...