Jonge chauffeur 15 dagen rijbewijs kwijt op basis van nieuwe speekseltest

De politie van de zone Demerdal DSZ (Diest – Scherpenheuvel-Zichem) heeft in de nacht van zondag op maandag meteen na middernacht de nieuwe controle op drugsgebruik op basis van de speekselanalyse toegepast. Daarbij moest een 21-jarige chauffeur uit Tessenderlo zijn rijbewijs meteen inlveren.

Luc Weyens

Vanaf 1 april 2019 is de nieuwe procedure van toepassing om bestuurders te testen op het rijden onder invloed van drugs. De politie van de zone Demerdal DSZ (Diest – Scherpenheuvel-Zichem) aarzelde niet om dit enkele minuten na middernacht toe te passen

Om na te gaan of een bestuurder onder invloed van drugs rijdt, worden in eerste instantie de uiterlijke kenmerken nagegaan op basis van een checklist. Als er hierbij een vermoeden van druggebruik is, wordt er een eenvoudige speekseltest afgenomen. De resultaten zijn na enkele minuten zichtbaar. Is dit positief dan moest tot op 31 maart 2019 een dokter gevorderd worden voor een bloedafname.

Deze bloedafname is vanaf 1 april 2019 vervangen door een speekselanalyse. Er wordt een speekselstaal afgenomen door de verbalisanten dat aan Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie ter analyse wordt overgemaakt.

De procedure is dus volledig in handen van de verbalisanten. Er moet geen dokter meer gevorderd worden, tenzij de speekselanalyse om een af andere reden niet zou lukken of geweigerd wordt.

De politie verwacht dat deze nieuwe procedure tot nog meer controles zal leiden. In 2018 testten 152 bestuurders positief op de speekseltest. Er werd dus minstens 152 keer een dokter gevorderd.

Op 1 april 2019 omstreeks 00.05 uur haalde een interventieploeg op de Bredeveldstraat te Scherpenheuvel-Zichem een bestuurder uit het verkeer. De bestuurder, een 21-jarige man uit Tessenderlo, legde een positieve speekseltest (drugs) af waarop een speekselstaal werd afgenomen. Hij was bovendien onder invloed van alcohol. Zijn rijbewijs werd onmiddellijk ingetrokken voor de duur van 15 dagen.

Aangeboden door onze partners