Ook Leuvense mannelijke studentenclubs ondertekenen charter voor studentendopen

© hsb

Na het Meisjesseniorenkonvent heeft maandag nu ook het Seniorenkonvent van de jongensclubs het Leuvense charter voor studentendopen ondertekend. Rector Luc Sels reageert heel tevreden.

hsb

Het had serieus wat voeten in de aarde, dat doopcharter. De KU Leuven vraagt al jaren aan het Seniorenkonvent (SK) – de overkoepelende organisatie van alle mannelijke studentenclubs – om het charter te ondertekenen. Daar kwam extra druk op toen in december een student om het leven kwam bij een doop. Maar toch hadden de studentenclubs het doopcharter niet ondertekend toen de deadline die de KU Leuven had gesteld, in februari verliep.

Schachtenmeester blijft nuchter

“Het Seniorenkonvent Leuven heeft haar eigen intern reglement klaar en dat werd door alle clubs van het Seniorenkonvent ondertekend”, zegt Dennis Laveaux, Senior van het Seniorenkonvent. “Reeds enkele maanden zijn we bezig met het uitschrijven van het doopcharter van de KUL naar een intern reglement dat op onze traditie geënt is. We hebben ervoor gekozen om samen met de achterban eerst een eigen intern reglement uit te werken dat tegemoet komt aan de verwachtingen van KU Leuven en respect toont voor de oude tradities van het studentenclubleven.”

LEES OOK. Onderzoek naar dodelijke studentendoop mogelijk verplaatst: zoon van rechter was aanwezig bij de feiten

De inhoud van het intern reglement van het Seniorenkonvent onderschrijft alle principes en komt tegemoet aan de verwachtingen vanuit de KU Leuven en de stad Leuven. Zo moet de doopactiviteit altijd op voorhand meegedeeld worden en moet toestemming gevraagd worden bij stad Leuven of bij de KUL wanneer de doopactiviteit plaatsvindt in de openbare ruimte of in lokalen van de KU Leuven. Verder benadrukt het doopcharter van het SK ook dat er respect moet zijn voor ieder medemens, fauna en flora en de openbare orde. Schachten kunnen nooit gedwongen worden tot overmatig drankgebruik en de schachtenmeester blijft tijdens de doop nuchter.

Er werden tot slot enkele zaken toegevoegd en verstrengd tegenover het doopcharter van de KU Leuven, zoals de peter van de schacht die als vertrouwensfiguur de doop mee volgt, het bijhouden van allergieën, maar ook de verwijzing naar de tradities van het SK, uitgeschreven in de blauwe bladzijden van de Clubcodex.

Menens

Dat intern reglement werd maandag voorgelegd aan rector Luc Sels. De rector gaf al langer aan dat voor hem het doopcharter dat de KU Leuven had voorgelegd, niet ter discussie stond. Op voorhand was dus al duidelijk dat het een overleg van alles of niets was. “Ze hebben de extra tijd die ze namen, goed gebruikt. De eigen interne regels die het Seniorenkonvent heeft opgesteld, tonen dat het hun menens is”, zegt rector Luc Sels. “Uiteindelijk sluiten ze ook heel dicht aan bij ons reglement. Ze bevestigen hun inzet dan ook door het Leuvense doopcharter te ondertekenen. Ik ben blij dat ze deze stap hebben gezet.”

Ook schepen van Studentenzaken Thomas Van Oppens (Groen) reageert zeer tevreden. “Ik ben dankbaar dat alle betrokken partijen tot een overeenkomst zijn gekomen. Dit is het einde van een discussie en het begin van een positieve samenwerking waarbij dopen hun rol kunnen blijven spelen in het studentenleven, zonder dat iemand zich zorgen moet maken over mogelijke gevaren of overlast.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen