Doodrijder die deed alsof hij slachtoffer was, mag rijbewijs houden

© sudpresse

De dronken spookrijder die ontsnapte door zelf slachtoffer te spelen, is een jonge vrachtwagenchauffeur uit Waregem. De onderzoeksrechter liet hem weer vrij zonder voorwaarden. Maar hij wordt wel uitzonderlijk vervolgd voor de correctionele ­rechtbank, en ­riskeert daardoor tot dertig jaar cel.

Marc Klifman en Tim Lescrauwaet

Coup de théâtre, afgelopen weekend. Een West-Vlaamse vrachtwagenchauffeur (28) besloot midden in de nacht met zijn Mercedes 4x4-terreinwagen op de autosnelweg tussen Doornik en Moeskroen ineens rechtsomkeer te maken en twee kilometer lang te spookrijden.

De dronken man uit Waregem knalde daarbij frontaal tegen de wagen van Alain Van Hecke (31) uit Moeskroen, die op slag dood was. De agenten stelden vast dat de spookrijder tussen de zeven en de tien glazen gedronken had. Maar omdat hij zei dat niet hij, maar wel Alain Van Hecke spookreed, mocht hij na een kort ziekenhuisbezoek gewoon weer beschikken.

Kwaadwillig

Twee getuigen van het ongeval maakten de politie echter duidelijk dat de overleden Alain Van Hecke geen enkele schuld trof omdat de Mercedesbestuurder uit Waregem het ongeval veroorzaakte. Het parket van Doornik liet de jongeman opnieuw oppakken en voorleiden bij de onderzoeksrechter op verdenking van kwaadwillige belemmering van het verkeer en onvrijwillige doodslag.

© Sudpresse

“Toch heeft de onderzoeksrechter de bestuurder opnieuw vrijgelaten in afwachting van zijn proces”, zegt de Doornikse procureur Frédéric Bariseau. De jonge vrachtwagenchauffeur kreeg geen enkele voorwaarde opgelegd. “Omdat er geen aanwijzingen zijn dat de man zou vluchten of dat er gevaar is voor recidivisme.”

Geen herinnering

Omdat zijn rijbewijs niet onmiddellijk werd ingetrokken, mag de West-Vlaming dat voorlopig houden. Toch komt hij er allesbehalve licht van af. Omdat het om zo’n zwaar misdrijf gaat, is het Doornikse parket vastberaden hem uitzonderlijk te vervolgen voor de correctionele rechtbank met drie rechters in plaats van voor de politierechtbank. “Hij riskeert een zeer zware straf. Tot twintig of zelfs dertig jaar cel”, zegt procureur Bariseau.

Hoewel de doodrijder aanvankelijk verklaarde dat Alain Van Hecke spookreed en in de fout was, zegt hij in een nieuwe verklaring enkel nog dat hij zich niets meer van het ongeval “kan herinneren”. Over de reden waarom hij precies rechts­omkeer maakte, laat hij het gerecht eveneens in het ongewisse.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen