© Kioni Papadopoulos

Ruim 150 actievoerders in Hoboken tegen dood Marokkaanse visboer

Voor het Marokkaanse consulaat in Hoboken hebben dinsdag een 150-tal manifestanten betoogd tegen de gruwelijke dood van een 31-jarige visboer in het Marokkaanse Al Hoceima. Volgens de actievoerders is de Marokkaanse overheid verantwoordelijk.

Koen De Beuckeleer

Aan de Antwerpsesteenweg in Hoboken kwamen dinsdagnamiddag een 150-tal actievoerders bijeen voor het Marokkaanse consulaat. De aanwezigen toonden zich solidair met de 31-jarige Marokkaanse visverkoper Mouhcine Fikri, die vrijdag om het leven kwam toen hij zijn in beslag genomen koopwaar probeerde te recupereren uit een vuilniswagen. Fikri raakte geplet door het mechanisme van de vuilniswagen, maar over de exacte omstandigheden van het incident bestaat er nog veel onduidelijkheid.

Duidelijk signaal

De Hobokense manifestanten zijn ervan overtuigd dat Fikri werd vermoord.

“Het was duidelijk geen zelfmoord”, zegt Mohamed El Majjoudi van het Comité ter Ondersteuning van Mouhcine Fikri. “We tonen ons solidair met Fikri's familie en willen het regime een duidelijk signaal geven dat het zo niet verder kan. Wij geloven in een democratische Marokkaanse staat met een duidelijke scheiding der machten. Dat is momenteel niet het geval.”

Smeergeld

Mouhcine Fikri werd naar verluidt tegengehouden met 500 kilo zwaardvis in zijn vrachtwagen, wat verboden is in Marokko. Op sociale media circuleren geruchten dat Fikri niet zou zijn ingegaan op een vraag om smeergeld te betalen aan de politie, als ‘oplossing’ om zijn koopwaar te kunnen houden. Het incident leidde tot zwaar straatprotest in de stad Al Hoceima, waar Fikri de dood vond. Het ongenoegen verspreidde zich als een lopend vuurtje over heel Marokko.

“Toch wordt er op de nationale media nauwelijks bericht over het voorval”, zegt El Majjoudi. “Daarom is het belangrijk dat we via de sociale media beelden uploaden van het wereldwijde protest. Ook Marokkanen in het buitenland moeten de Marokkaanse overheid op haar verantwoordelijkheid wijzen. Met manifestaties in Antwerpen en Brussel willen we de staat verzoeken om zo snel mogelijk een degelijk onderzoek in te stellen naar deze moord. Want het is niet de eerste keer dat onschuldige mensen worden gedood in Marokko. In de nasleep van de protesten in februari 2011 overleden een aantal actievoerders in onduidelijke omstandigheden. Die negatieve spiraal moet worden doorbroken.”

© AP

Elf arrestaties

Intussen werden in Marokko elf verdachten voor de onderzoeksrechter geleid op beschuldiging van valsheid in geschrifte en onvrijwillige doodslag. Onder hen zijn twee gezagsdragers van de overheid, een afgevaardigde van de kustvissersvereniging, een diensthoofd van diezelfde vereniging en het diensthoofd van de plaatselijke veeartsenij-afdeling.

Door de hoge werkloosheid en de grote armoede heerst veel ongenoegen in Marokko. Incidenten zoals in Al Hoceima kunnen een golf van sociaal protest op gang brengen. Dat beseft ook de Marokkaanse koning Mohammed VI, op diplomatieke missie in Oost-Afrika. Hij stuurde zijn minister van Binnenlandse Zaken naar Al Hoceima om zijn medeleven over te maken aan de familie van Fikri.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER