Direct naar artikelinhoud
Defensie

Sp.a wil Rekenhof uithoren over F-35

‘Contract van de eeuw’
Beeld ANP

Oppositiepartij sp.a vraagt nog voor de verkiezingen een parlementaire hoorzitting over de aankoop van de F-35. Volgens een audit van het Rekenhof is die veelbesproken aankoop volgens het boekje verlopen. Maar de socialisten zitten nog steeds met vragen.

“We hebben de samenvattende brief over de audit vandaag opgevraagd bij de commissie Defensie en Legeraankopen”, zegt Alain Top, de defensiespecialist van de sp.a. “In de brief wordt kort gezegd dat de aanbestedingsprocedure correct is verlopen, maar zonder echt diepgaande uitleg. Bovendien worden er een aantal risico’s aangeduid. Het lijkt me dan ook maar goed dat we de specialisten van het Rekenhof nu zo snel mogelijk kunnen bevragen in het parlement over deze miljardendeal. Nog voor de verkiezingen uiteraard. Dit belangrijk dossier verdient een snelle behandeling.”

Raming

Het Rekenhof waarschuwt er onder meer voor dat de totaalprijs van de 34 Amerikaanse gevechtsvliegtuigen afhankelijk is van de wisselkoers van de dollar. Als de dollar straks duurder wordt ten opzichte van de euro, stijgt de prijs van de F-35. Ook de economische return blijkt voorlopig nog onzeker. Er lopen onderhandelingen met vliegtuigfabrikant Lockheed Martin, maar die bieden geen garantie op succes. “Wat mij ook enigszins verontrust, is dat in de audit van het Rekenhof wordt gezegd dat de prijs van de F-35 slechts een ‘raming’ is. Dan vrees ik dat de echte prijs straks nog een heel stuk hoger kan oplopen”, benadrukt Top. De socialisten hebben jarenlang zware kritiek geuit op de aankoop van de F-35.

Lees ook

Geselecteerd door de redactie