Obama: "Clinton wordt anders behandeld omdat ze een vrouw is"

Dat de resultaten van de peilingen voor de presidentsverkiezing in de Verenigde Staten zo dicht bij elkaar liggen, is te wijten aan seksisme. Dat heeft de huidige president Barack Obama gezegd tijdens een campagnerally voor Hillary Clinton in Ohio. "Hillary Clinton wordt consequent anders behandeld dan eender welke andere kandidaat."
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

"Er is een reden waarom we geen vrouwelijke president hebben", aldus Obama. "Aan alle mannen, denk eens na of het feit dat jullie problemen hebben met dit alles, misschien niet gewoon komt omdat jullie het niet gewend zijn?"

"Wanneer een man ambitieus is, actief is in het maatschappelijke veld en hard werkt, dan is dat oké. Wanneer een vrouw dat doet, dan vraagt iedereen zich ineens af: waarom doet ze dat?", aldus Obama, die toevoegt dat hij "enkel maar eerlijk is".

De president vindt dat Clinton "zoveel beter gekwalificeerd is" dan haar Republikeinse rivaal Donald Trump. "Het zou niet zo moeilijk mogen zijn om een beslissing te nemen."

"Laat jullie niet bedriegen"

De toespraak van Obama volgt enkele dagen na de onthulling door FBI-baas James Comey dat er een nieuw onderzoek komt naar de e-mails van Clinton. Haar Republikeinse tegenstanders gebruiken dat nieuws om Clinton door het slijk te halen, en volgens een nieuwe peiling van ABC en de Washington Post staat Trump voor het eerst sinds mei voor op Clinton.

Volgens politieke waarnemers zou Trump in de belangrijke "swing state" Ohio bovendien een lichte voorsprong hebben. Zonder Ohio wordt het voor de Republikein echter moeilijk om het presidentschap binnen te halen, waardoor de Democraten hun pijlen volop op de oostelijke staat richten.

Obama sprak in zijn toespraak dan ook de grote arbeidersklasse in Ohio aan, die volgens experts traditioneel Democratisch stemt maar zich aangetrokken voelt door Trumps populistische gedachtegoed. "Trump zou jullie enkel binnenlaten in een van zijn hotels als jullie de kamer zouden schoonmaken, of enkel op zijn golfterreinen als jullie het gras zouden maaien", aldus de president. "Zal deze man jullie voorvechter zijn? Laat jullie niet bedriegen!"

Meest gelezen