Direct naar artikelinhoud
Onderwijs

Kosten voor schooljaar in middelbaar gestegen tot gemiddeld 1.207 euro door duurdere vervoerskosten

Een leerling zit klaar om aantekeningen te maken.Beeld getty

Eén schooljaar in de eerste graad van het secundair ­onderwijs kost ouders ­gemiddeld 1.207 euro. Dat blijkt uit onderzoek van het Steunpunt Onderwijsonderzoek, waarover Het Nieuwsblad, de Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg vandaag berichten.

Het Steunpunt berekende de ­mediaan­studiekosten: het ­bedrag dat de middelste leerling betaalt. De kost van 1.207 euro is een stijging ­tegenover de vorige studie, tien jaar geleden, maar dat is volledig te wijten aan de ­gestegen vervoerskosten. De tickets van De Lijn zijn duurder geworden en de leerlingen worden vaker met de auto gebracht.

Grote verschillen

De eigenlijke studiekosten zijn de voorbije tien jaar ­ongeveer gelijk gebleven. Wel zijn er grote verschillen. Het katholiek onderwijs is met 1.272 euro het duurste. Een schooljaar in het ­gemeenschapsonderwijs daarentegen kost 946 euro. Volgens sp.a, dat de studie uitbrengt, zijn de kosten voor veel ouders te hoog. Zij pleit voor een maximumfactuur in het secundair onderwijs.

Minister Crevits reageert voorlopig enkel op Twitter. Ze benadrukt dat het onderzoek naar de studiekosten nog niet opgeleverd is en dat de “globale studiekosten” niet gestegen zijn. “Vervoerskosten wel, nog veel onduidelijkheden hierover, die kosten zitten nooit in maximumfactuur”, zegt ze.

Twitter bericht wordt geladen...