Direct naar artikelinhoud
Brexit

“Is dit nu je geweldige idee?” Britse pers kritisch voor Mays uitgestoken hand naar Labour

Premier May kondigde gisteren aan dat ze samen met Labour aan tafel wil gaan zitten om een uitweg uit de impasse te vinden.Beeld AFP

Heel wat Britse kranten reageren vanmorgen sceptisch op het nieuwste witte konijn uit de hoed van premier Theresa May. Die kondigde gisteravond samenwerking met Labour aan om uit de brexit-impasse te geraken, maar het vooruitzicht op een mogelijk softere brexit zien vooral de tabloids niet zitten.

Zo vraagt The Sun zich nogal retorisch af of “dit nu jouw geweldige idee is?” “Na zeven uur waarin de regering in lockdown zat, gaat May de softe richting uit in de brexit-chaos”, klinkt het.

Twitter bericht wordt geladen...

De gratis krant Metro probeert het met een woordspeling en heeft het over een “brexit-sensatie”: “It's jezz the two of us”, een combinatie van “Het zijn nog enkel wij twee” waarbij de “just” veranderd is in “jezz”, een variant op Jeremy, de voornaam van Labour-leider Corbyn.

🎧 Luister ook naar de podcast van Gui Polspoel en Yves Desmet met Herman Van Rompuy: “De Britten hebben zich nooit thuis gevoeld in Europa”

Volgens Metro “geeft May de hoop op steun van de Conservatieve partij op” en zou ze een “supersofte deal” kunnen aanvaarden. Met mogelijke enige zin voor overdrijving wijst de krant er op dat May hierdoor een “marxistische collaborateur” wordt genoemd.

Twitter bericht wordt geladen...

The Daily Express, een van de meest fervente pro-brexitkranten die het heeft over een “kruistocht om ons uit de EU te krijgen”, is nog redelijk neutraal voor May. “Na een marathonzitting werpt de premier de handschoen om de impasse te doorbreken”, klinkt het. “Tijd voor nationale eenheid, over naar u, meneer Corbyn.” 

Maar ook hier valt te lezen dat er zo goed als zeker een softere brexit komt nadat de premier zal samenzitten “met de uiterst linkse Labour-leider”.

Twitter bericht wordt geladen...

De Daily Mirror, dat zich eerder links positioneert, omschrijft Corbyn neutraler en is vooral kritisch voor de premier. “Help me, Jeremy”, valt er te lezen naast een foto van een sombere en “wanhopige May”.

Twitter bericht wordt geladen...

The Daily Telegraph zet op zijn voorpagina veertien ministers die volgens de krant achter een EU-uitstap zonder akkoord waren maar dus hun zin niet hebben gekregen. “Kabinet schaart zich achter no-dealbrexit, maar May wendt zich tot Corbyn.” 

Opvallend is dat verschillende bronnen de versie van The Telegraph staalhard ontkennen. Minister van Energie Claire Perry reageerde op Twitter openlijk dat “jullie voorpagina gebaseerd is compleet foute lekken van een collega die zich verwerpelijk gedraagt”. Volgens haar waren er “maar vier ministers die zich expliciet hebben uitgesproken voor een ‘no deal’”.

Twitter bericht wordt geladen...

Ook The Daily Mail heeft aandacht voor de verdeeldheid in de regering en in de Conservatieve Partij onder de kop “Theresa’s laatste verzet”. “May vertraagt de brexit OPNIEUW en sluit een no-deal uit”, schrijft de krant, die er nog op wijst dat Boris Johnson de leider is van de woedende harde vleugel binnen de Tories.

Twitter bericht wordt geladen...

Hetzelfde geluid - in iets neutralere termen - in The Times, dat een bron binnen May’s kabinet aan het woord laat die zegt dat de premier bereid is Labours eis voor een douane-unie en dus een veel softere brexit te aanvaarden. Daarmee zit de premier wel op ramkoers met haar eigen partij: “Gisterenavond noemden leidende brexiteers haar opening meteen een capitulatie voor Labour.”

Onder meer ex-minister van Buitenlandse Boris Johnson brak May's toespraak meteen af. “Het is volgens mij heel teleurstellend dat het brexit-proces nu in handen van Jeremy Corbyn is gelegd. Als hij zijn zin krijgt, zal het resultaat zo goed als zeker zijn dat we in de douane-unie blijven.”

Twitter bericht wordt geladen...

The Guardian wijst er op dat een akkoord tussen May en Corbyn mogelijk wel moeilijker wordt dan gedacht. Beide politici hebben andere standpunten en May zei gisteren dat haar akkoord met de EU sowieso blijft wat het is en deel zal moeten uitmaken van een nieuw akkoord.

Twitter bericht wordt geladen...