Direct naar artikelinhoud
Banken

Ontslagregen van meerdere topbankiers: financiële markten reageren verbluft

Werknemers in het New Yorkse JP Morgan-hoofdkwartier.Beeld Reuters

In amper een week zijn een handvol topbankiers ontslagen of opzijgeschoven. De financiële markten reageren verbluft.

Het is een klacht die herhaaldelijk klonk: de bankiers die ons allen meesleurden in de financiële crisis bleven netjes gevrijwaard. Het gepeupel mocht de schade betalen, terwijl de bankiers hun bonussen telden. Het lijkt erop dat intussen toch iets gewijzigd is. De voorbije week werd gekenmerkt door een ontslagregen van enkele topbankiers. Zij worden nu wel, anders dan in het verleden, bedankt voor schandalen of controverse. 

Timothy ‘Tim’ Sloan, de ceo van Wells Fargo, bij zijn verschijnen voor de commissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden.Beeld AFP

De stier van Wall Street

Het eerste ontslag dat de financiële markten beroerde, was dat van Barclays-topman Tim Throsby. Hij was amper twee jaar in dienst bij de investeringsbank. Throsby, die eerder bij JP Morgan Chase werkte, had een stevige reputatie in Wall Street. Zijn bijnaam was ‘de stier in de porseleinkast’, een geuzennaam waarmee hij graag pronkte. In zijn kantoor hing een groot schilderij van een naakte minotaurus. De Australiër heeft een nogal agressieve en eigengereide stijl, en die botste naar verluidt met de strakkere controle die de nieuwe voorzitter, Nigel Higgins, voorstaat. Higgins, een ervaren Rothschild-bankier, zou een centrale rol hebben gespeeld in het ontslag, nadat hij negatieve opmerkingen had gehoord van investeerders, weet The Financial Times.

Birgitte Bonnesen.Beeld AFP

Amper was dat ontslag bekend, of het nieuws kwam binnen dat Tim Sloan, de CEO van de Amerikaanse bankgigant Wells Fargo, met pensioen gaat. Pikant detail: Sloan is amper 58 jaar. Zowel hijzelf als zijn bank liggen al langer onder vuur wegens het gesjoemel met valse rekeningen. Sloan moest enkele weken geleden voor een commissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden verschijnen. De kritiek was oorverdovend, en zelfs een openlijke steunbetuiging van aandeelhouder Warren Buffett kon niet meer baten. 

In een gesprek met analisten na afloop zei Tim Sloan dat het duidelijk is geworden dat zijn aanwezigheid “een afleiding is geworden”. Elizabeth Warren, senator uit Massachusetts en Democratisch presidentskandidaat, reageerde op zijn vertrek via een tweet: “Het werd verdomde tijd. Tim Sloan had al lang geleden ontslagen moeten zijn.”

Witwasschandaal van 135 miljard

Tegelijk met Sloans exit kwam het nieuws dat de nummer twee bij Morgan Stanley, Colm Kelleher, eveneens de handdoek gooit. De 61-jarige Kelleher is een van de meest prominente figuren van The City. Zijn scherpe geest, boze humor en Ierse charme onderscheidden hem in de wereld van al te vaak saaie zakenleiders, zei James Gorman, CEO van Morgan Stanley. Kelleher speelde een belangrijke rol in het herstellen van de bank na de financiële crisis.

Intussen kostte het snel escalerende witwasschandaal het hoofd van Birgitte Bonnesen, de topvrouw van Swedbank. De Zweedse bank is genoemd in een schandaal van zowat 135 miljard euro. Bonnesen is zo de tweede Noordse bankchef die de prijs betaalt voor schandalen in de sector, nadat eerder Thomas Borgen kon beschikken bij Danske Bank, vanwege de 200 miljard euro aan twijfelachtige geldstromen uit Rusland en andere voormalige Sovjet-staten. Het schandaal is nog lang niet over voor Swedbank, ook de Amerikaanse toezichthouder eist inzage en uitleg over de connecties met meerdere witwasschandalen. Bovendien wordt nu ook Deutsche Bank, die wil fuseren met Commerzbank, in opspraak gebracht vanwege dubieuze geldtransacties met Danske Bank. 

Om het – voorlopige – rijtje af te sluiten: ook bij Bank of America zijn twee toppers afgetreden. Diego De Giorgi, het hoofd van de wereldwijde investeringsactiviteiten, vertrekt, nadat eerder zijn baas Christian Meissner was opgestapt. Ze betalen allicht de prijs voor het zwakke resultaat van Bank of America. De inkomsten daalden met 7 procent in het jongste kwartaal, terwijl de andere reuzen op Wall Street grote winsten boekten, waaronder een stijging met 56 procent van Goldman Sachs. 

Al moet ook dat in perspectief worden gezien. In Kuala Lumpur is zonet het proces tegen de voormalige Maleisische premier Najib Razak van start gegaan. Hij wordt ervan verdacht op grote schaal geld uit de staatskas te hebben verduisterd, met de hulp van Tim Leissner and Roger Ng, twee bankiers van, jawel, Goldman Sachs. Zij werden ontslagen, en staan eveneens terecht.