Vijftien bijzitters die niet zijn opgedaagd bij verkiezingen veroordeeld tot 400 euro boete

© rr

De Hasseltse correctionele rechtbank heeft woensdag vijftien personen, die te laat of niet opdaagden als bijzitter in een stembureau op 14 oktober 2018, veroordeeld tot elk een boete van vierhonderd euro. Sommigen kregen uitstel voor de helft van de boete, terwijl anderen bij verstek vierhonderd euro effectief kregen.

Woensdag stonden nog eens elf personen terecht voor het niet naleven van hun burgerplicht. Ze waren gedagvaard wegens niet betalen van 250 euro minnelijke schikking.

Naast de boete draaiden de veroordeelden ook op voor zo’n 300 euro gerechtskosten. Een maand geleden stonden 17 personen terecht. Twee daarvan werden woensdag vrijgesproken. Een vrouw kreeg de vrijspraak omdat er bij bpost iets mis was gelopen met het verzenden van de oproepingsbrief. Een man kreeg ook de vrijspraak, omdat hij en medisch attest van ziekte kon voorleggen.

Een vijftal beklaagden van de elf gedagvaarde personen kwam woensdag wel hun uitleg doen aan de strafrechter. Een 28-jarige vrouw uit Beringen vertelde dat de accu van haar wagen plat was en ze daardoor te laat was gekomen. Ze wilde wel degelijk haar burgerplicht vervullen. De procureur vorderde toch de standaard geldboete van 400 euro, maar kon akkoord gaan met een uitstel voor de helft ervan.

Een 46-jarige man van Turkse afkomst uit Beringen was ook opgeroepen als bijzitter, maar is de Nederlandse taal niet machtig. Toen hij vijf minuten te laat aan het stembureau arriveerde, verstond hij niet wat er gezegd of gevraagd werd. Het stembureau was toen al gevormd, waarna hij vertrok.

Een 51-jarige vrouw uit Beringen vond het niet kunnen dat ze al een tweede keer was opgeroepen. “Ik werk iedere dag van 6 tot 14 uur. Mijn man moest die zondag werken en ik kreeg mijn kinderen op bezoek. Er zijn duizenden anderen, die niks te doen hebben,” zei de vrouw, die net als alle anderen op 2 mei een vonnis zal krijgen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen