Asbestslachtoffers krijgen makkelijker vergoeding

archiefbeeld. © jhp

Wie ziek wordt na blootstelling aan asbest, krijgt straks gemakkelijker een vergoeding uit het Asbestfonds. De ­Kamercommissie Sociale Zaken heeft daarover een wetsvoorstel goedgekeurd, dat kamerbreed is goedgekeurd. De plenaire stemming moet nog volgen.

Wim Winckelmans

Slachtoffers van asbest, een stof die in de vorige eeuw veel werd gebruikt in asbestcement en isolatiemateriaal, kunnen al meer dan tien jaar een vergoeding krijgen. Ze hadden daar twintig jaar de tijd voor, vanaf het moment van de blootstelling. Bovendien konden ze dat alleen als ze afzagen van hun recht om de betrokken bedrijven, zoals het bekende Eternit, voor de rechter te dagen.

Een asbestziekte kan dertig tot veertig jaar sluimeren, waardoor de verjaringstermijn in dat geval al voorbij is op het moment dat de ziekte zich manifesteert. Daarom is de verjaringstermijn nu aangepast. Slachtoffers hebben tot vijf jaar nadat de ziekte is vastgesteld om een vergoeding te vragen.

Maar ze zullen nog altijd moeten kiezen: ofwel vragen ze een vergoeding aan het Asbestfonds, ofwel dagen ze het bedrijf voor de rechter. N-VA-Kamerlid Valerie Van Peel is daar verontwaardigd over. ‘Ik kan alleen vaststellen dat de sociale partners, die destijds bij de deal rond het Asbestfonds betrokken werden, nog steeds veel te zeggen hebben bij vele partijen.’ Van Peel belooft de kwestie na de verkiezingen van 26 mei opnieuw op de agenda te zetten.