Direct naar artikelinhoud
Kunst

Kunstenaar Christo pakt in 2020 Arc de Triomphe in

Impressie van een ingepakte Arc de Triomphe, voorbereidende tekening door de kunstenaar Christo.Beeld AFP

Christo, de 83-jarige kunstenaar die eerder naam maakte door grote gebouwen in te pakken, gaat zich volgend jaar storten op de Arc de Triomphe, de grote triomfboog aan de kop van de Champs-Élysées in Parijs. 

Het oorspronkelijke plan is al meer dan vijftig jaar oud, toen hij samen met zijn vrouw Jeanne-Claude daar in de buurt woonde. Maar nu heeft de Amerikaanse kunstenaar Christo in zijn eentje (Jeanne-Claude stierf in 2009) het idee weer opgepakt om volgend jaar de Arc de Triomphe in Parijs in te pakken. 

Het is sinds jaar en dag zijn/hun artistieke handelsmerk: om onwaarschijnlijke gebouwen en stukken landschap onder een laag kleurige polypropyleen te verstoppen. In het verleden viel de eer te beurt aan bijvoorbeeld de Rijksdag in Berlijn, Pont Neuf in Parijs, eilanden voor de kust van Miami en een vallei in Californië. Drie jaar geleden liepen nog 1,2 miljoen nieuwsgierigen over een drijvend, eigeel tapijt naar een eiland in het Lago d’Iseo, Noord-Italië. 

7 kilometer touw

Het inpakken van de Arc de Triomphe, te zien tussen 6 en 19 april 2020,  valt samen met de overzichtstentoonstelling van het echtpaar, in het Centre Pompidou, dat speciaal zal gaan over hun Parijse jaren. Voor het inpakken van de triomfboog op het Place Charles de Gaulle zal Christo zeven kilometer touw nodig hebben en 25.000 vierkante meter polypropyleen – niet eigeel, maar zilverblauw. 

Het project is verrassend snel tot stand gekomen. Duurde de voorbereidingen bij de Berlijnse Rijksdag nog twintig jaar, de onderhandelingen over de Arc begonnen vorig jaar pas. 

Tekening van de hand van Christo van een ingepakte Arc de Triomphe.Beeld AFP