"MH370 is ongecontroleerd neergestort in zee"

De vermiste vlucht van Malaysia Airlines MH370 is hoogstwaarschijnlijk op een ongecontroleerde manier aan hoge snelheid in zee neergestort. Dat staat in een nieuw onderzoeksrapport over de vliegtuigramp.

De Australische onderzoekers baseren zich voor hun conclusies onder meer op enkele wrakstukken van het toestel die al gevonden. Ze merken op dat de vleugels van het vliegtuig in de "cruise"-positie stonden. De kleppen die bij een landing worden gebruikt, waren niet uitgeschoven. Er werd dus geen poging ondernomen om een gecontroleerde noodlanding te maken op het water.

Volgens het rapport werd het toestel wellicht dus niet bestuurd op het moment van de crash. Het meest waarschijnlijke scenario volgens de onderzoekers is dat het vliegtuig neerstortte aan hoge snelheid nadat het zonder brandstof was gevallen. Hoe het komt dat de piloten het toestel niet bestuurden, blijft voer voor speculatie.

Er wordt intussen nog altijd gezocht naar het vliegtuigwrak. Australië voert een onderwaterzoektocht uit in de Indische Oceaan over een oppervlakte van 120.000 vierkante kilometer. De zoektocht in de laatste 10.000 vierkante kilometer zal vanwege de weersomstandigheden pas in januari 2017 afgerond zijn.

Maleisië, China en Australië hebben afgesproken dat ze zoektocht zullen stopzetten als tegen dan nog geen nieuwe bewijzen zijn gevonden voor de locatie van het vliegtuig. Bij de vliegramp in maart 2014 kwamen alle 239 passagiers en bemanningsleden om het leven.

Meest gelezen