Studie: ‘Belgische economie zal dit jaar maar met 1,1 procent groeien’

De Belgische economie zal dit jaar maar met 1,1 procent groeien. Dat voorspelt het Instituut voor economisch en sociaal onderzoek (Ires) van de universiteit van Louvain-la-Neuve. Het is daarmee pessimistischer dan onder meer de Nationale Bank en de Europese Commissie.

De Nationale Bank en de Europese Commissie rekenen nog op een groei van respectievelijk 1,4 en 1,5 procent. De jobtoename zou halveren tegenover de voorbije jaren.

Ires zelf mikte begin dit jaar ook nog hoger, op 1,3 procent economische groei. Maar het verwijst naar onder meer een verslechtering van de internationale economische context, zeker in de eurozone, naar de aanhoudende onzekerheid en naar verminderd consumenten- en ondernemersvertrouwen.

Als de voorspelling uitkomt, zou België de traagste groei noteren sinds 2013 (toen +0,2 procentpunt). Vorig jaar was er nog 1,4 procent economische groei.

Nog volgens Ires zullen er dit jaar netto ongeveer 29.300 banen bijkomen. Dat is maar de helft van het aantal jobs dat de voorbije jaren telkens werd gecreëerd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content