© LLA

Wandelen door de oude stad en bootje varen op de Wisla: tips voor een citytrip in Krakau

Krakau mag dan wel geen hoofdstad zijn, toch trekken jaarlijks duizenden toeristen naar de tweede grootste stad van Polen. Van bootje varen op de Wisla tot een bezoek aan de Oude Synagoge: vijf ervaringen voor op je bucketlist.

Lien Lammens

Bootje varen op de Wisla

Sportievelingen kunnen met een roeiboot of kajak de rustige Wisla bevaren maar voor wie het allemaal wat rustiger en minder zweterig mag zijn, kan kiezen voor een gemotoriseerde, houten gondel. Het prehistorische vaartuig, dat al honderden kilometers aflegde maar nog steeds vooruit tuft, vaart onder meer langs de Bernatek brug en het indrukwekkende Wawel kasteel. Honger of dorst? Stap dan aan boord van een bootbar of bescheiden snackbar die aan de oever op jouw liggen te wachten.

Auschwitz en Birkenau

© LLA

Op een uurtje rijden van Krakau ligt Auschwitz, het concentratiekamp dat met zijn verschillende stenen barakken het verloop van vijf jaar oorlog weergeeft op een pure en rauwe manier: authentieke reiskoffers van nietsvermoedende Joden , duizenden kinderschoenen en kilo’s menselijk haar werden er verzameld om bezoekers een inzicht te geven in het onmenselijke leven van gedeporteerde Joden en zigeuners.

Enkele honderden meters verder ligt het concentratiekamp Birkenau, waar de levensomstandigheden zo mogelijk nog schrijnender waren. Bakstenen bunkers maakten plaats voor houten barakken en de bewaarde treinsporen staan voor velen synoniem voor hun laatste reis. Met behulp van een gids probeer je te vatten hoe tientallen, uitgehongerde en mentaal gebroken mensen elke dag, soms wel veertien uur lang, werden verplicht om het kamp verder uit te bouwen. De datum van aankomst in het kamp en de daaropvolgende sterfdatum geven aan dat slechts weinigen sterk genoeg waren om er langer dan twee, maximaal drie maanden te overleven.

Flaneren door de oude stad

© LLA

Vergaap je in de oude stad, Stare Miasto, aan de pracht en praal van wat ooit de Koningsstad van Polen was. Oude kerken, imposante herenhuizen, overdekte marktplaatsen...allemaal zijn ze gevestigd rond de grote, open markt (of Rynek Glówny). Doe gezellig een terrasje, eet een overdosis chocolade bij E. Wedel Chocolate Lounge en verbrand daarna de calorieën met een stevige wandeling door het oude stadscentrum. Geen zin om Google Maps erbij te halen? Sluit je dan aan bij een van wandeltochten met een professionele, Engelstalige gids. En dat is, op een vrijblijvende fooi na, helemaal gratis.

Oude Synagoge

© LLA

Heb je een half uurtje tijd? Wandel dan door de wijk Kazimiers waar de oudste nog bestaande synagoge van Polen aan een gezellig plein gevestigd is. Wanneer het bescheiden bouwwerk precies opgetrokken werd, is niet duidelijk maar er wordt gefluisterd dan 1407 wel eens juist zou kunnen zijn. De synagoge, die doorheen de geschiedenis geruïneerd en geplunderd werd, geeft bezoekers inzicht in het Jodendom en dat aan de hand van de verschillende levensfasen: van de geboorte tot en met de dood.

Boscaiola

© LLA

Als de maag na al dat wandelen aan het grommen is, kan je koers zetten aan Szewska Street. De historische straat, die vanaf het Marktplein helemaal doorloopt tot aan de groene rand van de oude stadskern, is minstens 400 jaar oud. De restaurants zijn net een tikkeltje jonger ondanks dat vele chef-koks er teruggrijpen naar grootmoeders keuken. En dat is ook het geval bij het Italiaanse restaurant Boscaiola. Naast traditionele pizza’s, risotto’s en pasta’s kan je ook proeven van huisgemaakte cocktails en antipasti. Sluit de maaltijd af met een traditionele cheesecake...of nog een extra cocktail.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer