© rr

Deze auto’s zijn het makkelijkst te stelen als ze op uw oprit staan

Heel wat auto’s die sinds dit jaar te koop zijn, voldoen niet aan de veiligheidseisen en kunnen zonder al te veel moeite van uw oprit gestolen worden door dieven. Dat concludeert het Britse Thatcham Research na een onderzoek bij elf nieuwe wagens. “Er is nog werk”, zegt de CTO.

gjs

Na een recente diefstallenplaag van auto’s op opritten van huizen heeft het Britse Thatcham Research, een bedrijf gespecialiseerd in de veiligheid van wagens, elf in 2019 uitgebrachte auto’s aan een veiligheidstest onderworpen. Het gaat stuk voor voornamelijk om wagens die zonder sleutel starten, en waarbij op de startknop duwen genoeg is wanneer je met je sleutel dicht genoeg in de buurt bent.

De resultaten zijn opmerkelijk: vijf van de elf wagens - Ford Mondeo, Hyundai Nexo, Kia ProCeed, Lexus UX en Toyota Corolla Hybrid - kregen ‘mager’ als beoordeling en de Suzuki Jimny - die ene zonder sleutelloos starten - werd zelfs ‘onaanvaardbaar’ gelabeld. De Audi E-tron, Jaguar XE, Land Rover Evoque, Porsche Macan en Mercedes B-Klasse kregen dan weer de beoordeling ‘superieur’.

Het voornaamste probleem bij de minder goed beoordeelde wagens is dat ze ingeschakeld kunnen worden via een ‘relay attack’. Dat staat voor een door dieven vaak gebruikte techniek waarbij ze aan de hand van elektronica het signaal van de wagen verlengen tot in uw huis, waardoor de auto denkt dat de sleutel vlakbij is en het inschakelen werkt.

“We wilden hiermee de kwetsbaarheid van wagens die zonder sleutels kunnen starten duidelijk maken”, zegt Richard Billyeald, CTO van Thatcham Research. “We hebben al te veel auto’s gestolen zien worden vanop opritten. We zijn wel blij om te zien dat er genoeg fabrikanten zijn die oplossingen vinden en hun wagens veilig genoeg maken.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer