Direct naar artikelinhoud
Lunchbreak

Dit is het belangrijkste nieuws van de ochtend

Dit is het belangrijkste nieuws van de ochtend
Beeld Hollandse Hoogte / Richard Brocken

Overijverige parlementsleden jagen de staatskas op kosten, de onderwijsinspectie buist de helft van de Vlaamse scholen, en Sacha Van Der Speeten houdt een pleidooi voor de terugkeer van de Neveneffecten. Dit is het belangrijkste nieuws van de ochtend.

In het nieuws

1. IJverige parlementsleden jagen staatskas op kosten

In de Wetstraat komen er steeds meer vragen over de kostprijs van de vele wetsvoorstellen die nog voor de verkiezingen door het parlement worden gejast. Een verlaging van de btw op fietsen, een fiscale aftrek voor de rechtsbijstand of een hogere tussenkomst voor personen die van hun ex-partner geen alimentatiegeld krijgen... Alleen vandaag staat er al meer dan 166 miljoen euro op het spel.

De koffiekamer van het parlement is intussen het epicentrum van de federale macht geworden. Want in die kamer, waar de parlementsleden continu binnenwandelen voor een koffie of een drankje, worden nu onwaarschijnlijke deals gesloten. Nu de regering een minderheidskabinet is, smeden de parlementsleden in de laatste weken voor de verkiezingscampagne originele allianties om hun dada’s erdoor te duwen. 

In het nieuws
Beeld Belga

2. Inspectie buist helft secundaire scholen

Gebuisd voor Frans, wiskunde en techniek. De helft van de secundaire scholen heeft werk voor de boeg om de eindtermen te halen. Dat staat in de meest recente ‘Onderwijsspiegel’, het jaarverslag van de onderwijsinspectie. ‘Gooi geen stenen naar de leerkrachten. Het systeem zit verkeerd.’

3. Brits parlement maakt No Deal Brexit onmogelijk

Met een meerderheid van één stem heeft het Britse Lagerhuis gisterenavond een wet aangenomen die een No Deal Brexit onmogelijk moet maken. Als het Hogerhuis vandaag ook instemt, wordt de regering-May gedwongen te voorkomen dat er een vertrek uit de Europese Unie komt, zonder dat daar iets over is afgesproken. 

4. Nietsvermoedende ouders storten geld in oorlogskas IS

Het was niet alleen met Syrische olie en misdaadgeld dat IS haar terreur in Europa bekostigde. Dat gebeurde ook met geld dat nietsvermoedende ouders aan hun kinderen bleven sturen nadat die vertrokken waren voor de jihad. Daaronder ook tienduizenden Belgische euro’s, blijkt uit een document van Europol.

5. Toplui productiehuis Familie aan de deur gezet

Zodiak Belgium, een van de belangrijkste Vlaamse productiehuizen en maker van onder andere Familie, De buurtpolitie en Liefde voor muziek, heeft zijn CEO en zijn financieel directeur aan de deur gezet. Die laatste zou verdacht worden van financiële fraude.

Zodiak Belgium produceert onder andere ‘Familie’.Beeld vtm

6. Onderzoekers vinden massa data van Facebookgebruikers op servers Amazon

Onderzoekers van het cyberbeveiligingsbedrijf UpGuard hebben een grote hoeveelheid gebruikersgegevens van Facebook aangetroffen op cloudservers van webwinkelgigant Amazon. De ontdekking laat volgens de onderzoekers zien dat de bescherming van data bij Facebook circa een jaar na het Cambridge Analytica-schandaal nog altijd niet in orde is.

7. Gents zwembad Rozebroeken bedreigd

Het populaire Gentse zwembad Rozebroeken moet binnen een half jaar zijn drie buitenbaden, terras, enkele glijbanen en speeltuin afbreken. Een rechter oordeelde bovendien dat het hele complex illegaal is. In Gent hoort men het in Keulen donderen.

Manager Philippe De Cock aan het zwembad Rozebroeken.Beeld Thomas Sweertvaegher

Bij de koffie

1. Hebben politici eigenlijk eindtermen?

‘Een duopolie versmacht en is nefast. Een belangrijke discussie, alleen: ze wordt niet gevoerd. Wel inspiratieloos gespin op de kap van meer dan een miljoen kinderen en hun ouders. Politici, hebben die eigenlijk eindtermen of mogen die blijven doen alsof ze niet in het parlement zitten maar nog steeds op de speelplaats van het college rondlummelen?’, vraagt Mark Coenen zich af in zijn column.

2. Pleidooi voor terugkeer van de Neveneffecten

Sacha Van Der Speeten vraagt in DM Zapt om een terugkeer van de ‘Beatles van de Vlaamse satire’. ‘Telkens als ik een programma met Lieven Scheire of met Jonas Geirnaert, Koen De Poorter of Jelle De Beule zie, bekruipt me het gevoel dat ze niet hun volle potentieel benutten. Het gaat gepaard met een zeurderig, ongemakkelijk makend gevoel dat er iets ontbreekt in het huidige televisielandschap. Wordt het verdomme niet eens tijd dat de Neveneffecten terugkomen?’

Jelle De Beule.Beeld Stefaan Temmerman

3. Ne(s)t vangt slachtoffers van tienerprostitutie op

Anderhalf jaar geleden werd het huis van Saskia Van Nieuwenhove enigszins ‘en stoemelings’ een thuis voor slachtoffers van tienerpooiers. Vandaag is haar vzw Ne(s)t door de overheid erkend en krijgt ze subsidies. ‘Hier wordt de lingerie waarmee de tienermeisjes op sekssites stonden niet gewassen maar kapotgeknipt.’