Direct naar artikelinhoud

Trio Brazilianen krijgt samenlevingscontract

In Brazilië hebben een man en twee vrouwen die als trio onder één dak huizen, een samenlevingscontract gekregen. De notaris die het contract afsloot lokt een storm van protest uit.

Drie volwassenen die een liefdesrelatie met elkaar hebben en onder één dak wonen, het is niet anders dan een stel met twee. Dat vond althans notaris Cláudia Domingues uit Tupã, in de deelstaat São Paulo, waarna ze een samenlevingscontract voor de drie opstelde. Het trio is al drie jaar bij elkaar en deelt tafel, bed en rekeningen. Dat is niet bij wet verboden, zo argumenteert Domingues. In geval van overlijden of vertrek van een van de partners hebben de twee anderen recht op wettelijke bescherming.

Aan BBC Brasilzei de juriste dat het door haar beklonken 'poly-affectieve burgercontract' een bestaande toestand legaliseert. "Ik vind dus niets nieuws uit. Families als deze weerspiegelen de verandering waar het klassieke gezinsconcept aan onderhevig is."

Tot dusver was de Braziliaanse versie van het samenlevingscontract vooral van toepassing op lesbische en homokoppels. "Of we het ermee eens zijn of niet, doet er niet toe", zegt Domingues. "Het feit is dat wat we vroeger als een gezin beschouwden niet per se overeenstemt met de werkelijkheid vandaag."

Maar niet iedereen interpreteert de zaak even coulant. Zowel religieuze groepen als rechtsspecialisten tekenen verzet aan tegen Domingues' administratieve daad. Volgens Regina Beatriz Silva, voorzitster van de Braziliaanse Commissie voor de Rechten van het Gezin, een drukkingsgroep, is haar beslissing "absurd en over de hele lijn onwettelijk". Silva meent dat een 'trio-huwelijk' "volstrekt onaanvaardbaar" is en "tegen de morele waarden van de Brazilianen ingaat".

Ook is het de vraag of het Braziliaanse gerecht het bewuste document wel zal aanvaarden, en wat bijvoorbeeld verzekeringsmaatschappijen ermee zullen aankunnen. Maar volgens Domingues zal het wel meevallen. "Vóór het Hooggerechtshof het homohuwelijk als legaal beoordeelde (in mei 2011), is daar ook klacht na klacht binnengelopen. Poly-affectieve relaties zullen een soortgelijk traject volgen."

De drie betrokkenen hebben zich niet bekendgemaakt en willen voorlopig niet getuigen in de pers.