Direct naar artikelinhoud

Harde taal ECB moet markt kalmeren

Terwijl bondskanselier Merkel en de Italiaanse premier Monti kibbelen over de aanpak van de eurocrisis, belooft ECB-voorzitter Mario Draghi dat hij tot het uiterste zal gaan om de munt te redden.

De voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB), Mario Draghi, hanteert opnieuw stoere taal over de euro. De Italiaan liet gisteren weten dat hij bereid is om de grenzen van zijn mandaat op te zoeken om de euro te redden.

Het is niet de eerste keer dat de ECB-voorzitter zich met een forse verklaring laat opmerken. Begin deze maand gaf hij reeds aan alles uit de kast te zullen halen om de eenheidsmunt te redden, een uitspraak die de financiële markten toen kalmeerde. Maar omdat Duitsland niet akkoord was, bleef het bij woorden. De ECB hield de voorbije weken haar kruit droog.

Toch is Draghi niet van plan om zich bij de Duitse kritiek neer te leggen. "Het moet duidelijk zijn dat ons mandaat soms van ons vraagt verder te gaan dan de standaard monetaire instrumenten", herhaalde hij.

Met die uitspraak gaf de Italiaan aan dat de ECB bijzondere maatregelen voorbereidt om de eurocrisis te bestrijden. Volgende week komen de centrale bankiers van Europa bijeen en is er wellicht meer nieuws te verwachten.

De ECB werkt aan een nieuw plan voor het opkopen van kortlopende staatsleningen van noodlijdende eurolanden. Topman Jens Weidmann van de Bundesbank, de Duitse centrale bank, noemde het opkoopprogramma eerder een drug waaraan overheden verslaafd dreigen te raken.

De kans is groot dat de ECB tot actie kan overgaan. In eigen land raakt Weidmann almaar meer geïsoleerd. Jörg Asmussen, een Duitse ECB-directeur, ontpopt zich als medestander van Draghi. Hij tracht Weidmann gerust te stellen door te zeggen dat het opkoopprogramma niet wordt gebruikt om overheden te financieren.

Noodfonds

Ingrepen op de obligatiemarkt door de ECB worden cruciaal geacht om een ontsporing van de eurocrisis te voorkomen. De situatie in Griekenland, Spanje, Portugal en Italië dreigt voor nieuwe onrust te zorgen. Parlementsverkiezingen in Nederland en een uitspraak in Duitsland over de geldigheid van de Europese noodfondsen kunnen eveneens roet in het eten gooien.

Van politieke zijde komt er geen enkel signaal dat de euroleiders snel voor een doorbraak zullen ze zorgen. Gisteren voerde Angela Merkel overleg met haar Italiaanse collega Mario Monti. Daarop bleek eens te meer dan de twee landen het oneens zijn over de aanpak van de crisis.

Italië vindt dat het permanente noodfonds ESM een banklicentie moet krijgen zodat het bij de ECB geld kan opvragen om de crisis te bestrijden. Duitsland vindt dat een slecht idee.

In een opiniestuk gisteren in het Duitse weekblad Die Zeit riep Draghi de politici op om meer pragmatisme aan de dag te leggen. "Zij die terug willen naar het verleden, begrijpen het belang van de euro niet. En zij die stellen dat enkel een volwaardige federatie houdbaar is, leggen de lat te hoog. Wat we nodig hebben is een geleidelijke en structurele inspanning om de Europese monetaire unie te vervolledigen", zei hij.