Direct naar artikelinhoud

Technologie India doet moeilijk tegen Google en Skype

De Indiase overheid vraagt niet alleen onverminderd toegang tot alle communicatie over de BlackBerry-smartphones, ze richt nu ook haar pijlen op de internetbedrijven Google en Skype. India wil dat beide ondernemingen een aantal servers in het Aziatische land plaatsen, zodat het voor de Indiase veiligheidsdiensten gemakkelijker wordt informatie te onderscheppen die via de internettelefoniedienst Skype of via Gmail, het mailprogramma van Google, wordt verstuurd.

Research in Motion (RIM), de producent van BlackBerry, plooit naar de wensen van de Indiërs. RIM gaf enkele suggesties waarmee India toegang kan krijgen tot de communicatie van zijn gebruikers. Eind oktober verloopt de deadline voor RIM.

Olie

Rijke Noor laat oog vallen op Transocean

De Noorse miljardair John Fredriksen, die fortuin maakte in de olietankerbusiness, overweegt een bod uit te brengen op Transocean. Dat is de eigenaar van Deepwater Horizon, het olieplatform dat enkele maanden geleden ontplofte en een van de grootste milieurampen in de VS veroorzaakte. “We kijken naar bedrijven die goedkoop en goed uitgerust zijn. Transocean is er zo één”, zei Fredriksen in een interview. Hij zou het bod uitbrengen via zijn offshorebedrijf Seadrill. Het in Zwitserland gevestigde Transocean is de grootste eigenaar van olieplatforms ter wereld. Het is in beurskapitalisatie 65 procent groter dan Seadrill. Zowel Transocean als Seadrill steeg gisteren op de beurs.

Financiële controle

VS kijken strenger naar ratingagentschappen

De Amerikaanse financiële waakhond Securities and Exchange Commission (SEC) ziet af van een rechtszaak tegen het ratingagentschap Moody’s. Uit een onderzoek bleek dat Moody’s in 2007 in Europa een correctie van verkeerde ratings tegenhield omdat het zijn reputatie zou schaden. De SEC vervolgt niet, omdat ze er niet zeker van is dat een rechtbank in de VS bevoegd is voor fraude in Europa. Een euvel dat de in juli goedgekeurde financiële hervormingswet verhelpt.

De SEC maant de agentschappen wel aan hun interne controle te verbeteren en belooft dat ze voortaan ook fraude buiten de Verenigde Staten hard zal aanpakken.