Direct naar artikelinhoud

Antwerpen 5x anders Het Eilandje revisited

Antwerpen, lokaal ’t Stad genaamd. Zoals in: de ultieme stad. Met zijn vele musea, evenementen en trendy shoppingadressen een geliefde bestemming voor Vlamingen, Belgen, Nederlanders en andere toeristen. Maar Antwerpen is nóg meer. Op het Eilandje waait een frisse wind en voor wie dat te ver is: je kunt ernaartoe met een Vespa of Segway. Wie zich nog verder waagt ontdekt Zurenborg of het zomerrestaurant van Tim Teck. En wie het echte Antwerpen wil zien, meemaken of proeven, moet naar een van de vele authentieke adressen.

Er was een maritiem museum voor nodig om het Eilandje zijn langverwachte boost te geven. Zelfs al gaat het MAS pas in mei volgend jaar open, het ziet er naar uit dat dit gebouw misschien wel het landmark van Antwerpen zal worden. In elk geval zorgt dit project nu reeds voor een frisse wind op het ruimtelijke Eilandje. Cafe Storm, op de benedenverdieping van het MAS, met mooi terras, is een fijne plek om van een glaasje wijn met wat tapas te genieten. Wanneer het MAS volgend jaar opent, dan verhuist ook het tweesterrenrestaurant ’t Zilte van Mol naar de bovenste verdieping van het museum. Aan de andere kant van het dok is er natuurlijk ook nog het Sint-Felixpakhuis dat ook een enorm terras aan de rand van de nieuwe jachthaven heeft. Het ziet er naar uit dat er de komende maanden nog meer nieuwe adressen de deuren zullen opendoen. Want wie wil er nu niet op een terrasje zitten met het meeste aantal zonne-uren van ’t Stad en met zicht over het water. Mooi meegenomen is ook dat je in deze buurt nog gratis kunt parkeren.

Rondscooteren in ’t Stad

Wat dacht je van Antwerpen verkennen per Vespa of Segway. BW Classics biedt verschillende begeleide Vespatrips met gids aan die Antwerpen iedere keer anders belicht. Vertrekpunt is telkens een locatie buiten het centrum waar je gratis kunt parkeren en vanaf daar gaat het richting ’t Stad. Zo kan je in vier of zes uur tijd de hoogtepunten van Antwerpen zien of met Taste of Antwerpen in vier uur tijd ’t Stad op het bord krijgen. Een Bolleke drinken, Handjes eten en van filet d’anvers snoepen. De interessantste Vespatrip is die door de wereldhaven. De Segway, oftewel een elektrische tweewieler die er vrij futuristisch uitziet, staat in Antwerpen drie keer per dag klaar om in groep ’t Stad te verkennen. Afspraak aan het Toeristisch kantoor Antwerpen op de Grote Markt waar je de toer, die 1,5 uur duurt en 38 euro per persoon kost, ook kunt boeken. De Vespatours kunnen vanaf 50 euro voor 3 uur.

Meer dan een hotelkamer

Niks zo plezant als een weekendje citytrippen en eventjes de illusie hebben dat je in die stad woont. De beste manier om dit te doen is niet overnachten in een gewoon hotel maar wel in een fijn appartement. Je krijgt niet alleen veel meer ruimte voor je centen maar meestal liggen deze appartementen ook in het hartje van het centrum. En je hebt veel meer privacy dan in een gewone hotelkamer. Een van de favorieten is A Place op de Vrijdagsmarkt. Een mooi ontworpen en erg licht appartement voor twee personen en twee kinderen met eigen keukentje, ruime living en badkamer. De eerste nacht kost 130 euro en de nachten erop 110 euro. Ook een charmante optie is Sleep In The City die drie appartementen in de Nationalestraat aanbiedt. Strak ingerichte flats van 60 vierkante meter tot 90 vierkante meter plus een dakterras van maar liefst 20 vierkante meter. Prijzen vanaf 120 euro per nacht.

Tussen Leien en Singel

Antwerpen is ook Zurenborg met zijn levendige Dageraadplaats en chique Cogels-Osylei, de rand van het district Berchem. Vaak kun je er naar gezellige buurtrommelmarkten, zoals op nu op zondag 5 september wanneer het plein wordt ingenomen door kraampjes en snuisterijen. In de wijk is er ook ruimte voor creatieve initiatieven zoals het pop-up-, of zomerrestaurant, van Tim Teck. Restaurant Limel opende vorige zomer in de Volkstraat in het centrum van de stad maar dook deze zomer in de Lange Leemstraat op. Tim Teck is een jonge chef die tijdens de zomer op zijn mooi ingericht terras een menu en enkele tapasgerechten serveert. ’s Morgens kan je er terecht voor een ontbijt, wat later voor een lunch en ’s avonds voor een diner. Het driegangenmenu met een hapje vooraf kost 39 euro per persoon, zonder wijn en verandert volgens aanbod. Bij slecht weer dient het plezante kookatelier van Tim als restaurant.

Elke week opent in ’t Stad een nieuwe winkel, bar of restaurant. Maar wie het echte Antwerpen wil zien, meemaken of proeven, moet voorbij de hype, terug naar de authentieke adressen. Spring in de Kloosterstraat eens binnen voor de echte antiquair-gaat-na-sluitingsuur-een-pint-drinkensfeer in het cafeetje Take 5 Minutes to Paris. Groen terras achteraan, tafeltjes op straat en de beste soepen van ’t Stad. Wat verderop krijg je echte art deco en design bij antiquair Michel Marcy, een van die notoire anciens van deze antiekstraat. Ga van versgebakken, ouderwetse wafels bij Wafelhuis Van Hecke smullen. In dit meer dan 100 jaar oude wafelhuis in de trendy Nationalestraat vind je schoonheden op leeftijd die hier voor de fantastische wafels komen die volgens grootmoeders recept op gas vers gebakken worden. Eet een gebraden kippetje bij ’t Kiekekot dat die al een halve eeuw serveert. Bollekes of Boerkes gaan drinken doe je in cafés zoals Den Engel en Den Bengel op de Oude Markt of Café De Haan aan het beruchte Falconplein.