Direct naar artikelinhoud

Bloedbad in hotel Mogadishu

Opstandelingen hebben een hotel bij het presidentieel paleis in de Somalische hoofdstad Mogadishu bestormd en hebben daar minstens 32 mensen vermoord. Onder hen bevinden zich zes parlementariërs. Vermomd als regeringssoldaten benaderden de islamistische strijders het hotel Muna en openden het vuur.

Opstandelingen bestormen hotel: zeker 32 doden onder wie zes parlementsleden

Binnenin blies een van de rebellen zich op met een handgranaat. Somalië wordt voortdurend geteisterd door geweld, maar zelfmoordaanslagen zijn eerder zeldzaam. Hotel Manu in Mogadishu is erg populair onder regeringsleden, ministers en parlementsleden.

De aanslag werd meteen opgeëist door sjeik Ali Mohamud Rage, chef van de islamitisch-fundamentalistische militie al-Shabab. Hij kondigde aan dat zijn “speciale krachten” hun strijd tegen de overgangsregering in Somalië zullen verderzetten. Die regering wordt gesteund door de Afrikaanse Unie en haar gewapende macht, die door al-Shabab “vreemde invasoren” worden genoemd. Dat Ali Mohamud Rage geen loze dreiging uitsprak, blijkt uit het feit dat er in Mogadishu nu al twee dagen zware gevechten aan de gang zijn, met meer dan zeventig doden als gevolg.

De islamistische Shabab-opstandelingen zijn aan meerdere frontlinies een offensief gestart tegen de regeringstroepen die steun krijgen van de Afrikaanse troepenmacht Amisom. Getuigen gewagen van de zwaarste strijd in maanden. Beide partijen zetten granaatwerpers, mortieren en automatische wapens in.

De Shabab-opstandelingen controleren het leeuwendeel van het zuiden van Somalië en hebben een slotoffensief aangekondigd tegen de zwakke, door het Westen gesteunde overgangsregering. Die heeft zich verschanst in kleine enclaves in de hoofdstad, beschermd door zowat 6.000 Amisom-soldaten uit Oeganda en Burundi.

Het bij overheidsfunctionarissen populaire hotel was niet zo maar een doelwit, maar werd om die reden uitgekozen. Het ligt niet ver van ministeries en het presidentieel paleis, in een van de wijken van de hoofdstad die vast in handen zouden zijn van de regering. Volgens vicepremier Abdirahman Ibbi heeft de zelfmoorddader naast de zes volksvertegenwoordigers ook vijf regeringsfunctionarissen en eenentwintig burgers mee de dood in gesleurd. Onder hen bevond zich een jongen van 11 jaar die schoenen voor het hotel poetste en een vrouw die op de stoep thee verkocht.

Bij een onbekend aantal onder die burgerslachtoffers zou het om veiligheidsagenten gaan, die de aanslag op het hotel dus ook niet hebben kunnen beletten. Volgens een bron van de Somalische overheid zou men erin geslaagd zijn bij de aanval “vijftien rebellen te doden”, maar dat kon gisteren niet gecontroleerd worden.

De vicepremier noemde de aanslag bijzonder schokkend en brutaal, “omdat hij plaatshad tijdens onze vastenmaand ramadam”. Een volksvertegenwoordiger die de aanslag overleefde zei dat het hotel binnenin “bezaaid was met lijken en afgerukte ledematen”. “Het was een brutaal bloedbad. De aanvallers waren zwaar bewapend en schoten op iedereen, niemand had de geringste kans. Ik had geluk omdat ik uit het venster kon springen vlak voordat ze mij beschoten”, zei de hotelbediende Adan Mohamed aan het Franse persagentschap AFP.

Al-Shabab had nog maar tijdens het weekeinde een “brede oorlog” aangekondigd tegen “de buitenlandse indringers”, zoals de zesduizend vredestroepen door hen worden genoemd. Als dit offensief verdergaat, is het niet uitgesloten dat de regering en haar troepen nog meer delen van de hoofdstad Mogadishu uit handen moeten geven. Ze controleren er nu al maar een klein deel van. De Afrikaanse Unie heeft op het jongste geweld al geantwoord door te verklaren dat ze versterkingen naar Mogadishu gaat sturen. Somalië is in permanent conflict sinds de nationale regering in 1991 ten val is gekomen.

Telkens het de Shabab-militie uitkomt, geeft ze een nieuw impuls aan de burgeroorlog. De groep bekent zich openlijk tot het internationale terreurnetwerk Al Qaida en heeft de jongste dagen verschillende keren militaire vestigingen in en buiten Mogadishu aangevallen. De islamitische fundamentalisten hadden in juli ook een bloedige aanslag in Oeganda opgeëist waarbij 76 mensen om het leven kwamen. Er werd toen een dubbele aanslag gepleegd op een restaurant en een rugbyclub, waar een groot aantal mensen de finale van het wereldkampioenschap voetbal in Zuid-Afrika volgde. Al-Shabab had toen gezegd dat het om een strafmaatregel tegen Oeganda ging, omdat dat land deelneemt aan de internationale vredesmacht Amisom in Somalië.