Direct naar artikelinhoud

GDF Suez grootste na Britse deal

De Frans-Belgische energiereus GDF Suez verwerft een meerderheidsbelang van 70 procent in de Britse nutsgroep International Power en wordt daardoor het grootste energiebedrijf ter wereld naar omzet. De twee groepen kondigden gisteren de details van de transactie aan, samen met uitstekende halfjaarcijfers.

Frans-Belgische energiegroep wereldleider qua omzet na akkoord met concurrent International Power

PARIJS

Na bijna een half jaar gesprekken is de deal gisteren beklonken. Het akkoord betekent voor GDF Suez de langverhoopte grote internationale doorbraak. De deal moet jaarlijks 197 miljoen euro besparingen opleveren.

GDF Suez neemt International Power niet over, maar verwerft een meerderheidsbelang van 70 procent in de Britse nutsgroep, de huidige aandeelhouders van International Power krijgen de resterende 30 procent.

In ruil brengt de Frans-Belgische nutsgroep haar niet-Europese activa, inclusief 4,4 miljard nettoschulden, bij de nieuwe groep in, samen met de Britse en Turkse elektriciteitscentrales. Om de aandeelhouders van de Britse groep te compenseren voor het verlies van controle, betaalt GDF Suez bovendien een uitzonderlijk dividend van 92 pence per aandeel International Power. De dividenduitkering beloopt zo 1,4 miljard pond (1,7 miljard euro).

De capaciteit van elektriciteitsproductie van GDF Suez stijgt met International Power van 68 gigawatt nu naar 100 gigawatt. International Power heeft wereldwijd 45 elektriciteitscentrales in handen en produceert in het Verenigd Koninkrijk stroom voor zo’n vier miljoen gezinnen.

GDF Suez zou naar eigen zeggen uitgroeien tot de grootste nutsgroep ter wereld naar omzet (84 miljard euro). International Power kan met de deal zijn zware schuldenlast verlichten en krijgt ook toegang tot de relatief lage schuldgraad en de hoge kredietwaardigheid van de Frans-Belgische groep.

International Power houdt zijn notering in Londen. Topman Philip Cox en financieel directeur Mark Williamson blijven op post. De Belg Dirk Beeuwsaert, hoofd van de internationale afdeling van GDF Suez, wordt voorzitter van de groep.

In België trekt de groep zich op termijn terug uit de gemengde intercommunales, zoals de wetgever ook eist.

“We hebben de intentie om voor 4 tot 5 miljard euro activa van de hand te doen in twee jaar tijd”, luidde het tijdens een persconferentie in Londen.

Mestrallet herinnerde eraan dat GDF Suez de voorbije drie jaar voor 10 miljard euro activa heeft verkocht en dat het nieuwe programma dus minder omvangrijk is.

Volgens Mestrallet is nog niet beslist waar er verkopen zullen plaatsvinden, maar hij liet wel vallen dat de groep zich verder zal terugtrekken uit de sector van de energie-infrastructuur.

In België deed GDF Suez dat grotendeels al. De Fransen verkochten in mei het resterende belang van hun Belgische dochter Electrabel in aardgasnetbeheerder Fluxys en in Elia, de beheerder van het hoogspanningsnet.

Ze zullen in de toekomst ook uit de gemengde intercommunales stappen, zei een woordvoerder van GDF Suez aan Belga.