Direct naar artikelinhoud

Seks, drugs en entertainment

Lang moet Otto-Jan Ham niet naar de succesfactoren van het programma zoeken. ‘Het is echt aapjes kijken. En de makers van Oh Oh Cherso zijn er in geslaagd om een paar prachtexemplaren op te duikelen.’

“Hagenezen zijn helemaal lijp. Een stelletje mafkezen.” Aan het woord is Samantha ‘Barbie’ de Jong, een van de acht sterren van Oh Oh Cherso. En daarmee slaat ze volgens Otto-Jan Ham de nagel perfect op de kop. “De inwoners van Den Haag, en dan vooral de nabijgelegen badstad Scheveningen, zijn echt een ras apart. Ze hebben een bedenkelijke reputatie en zijn daar nog trots op ook. Vergelijk het voor mijn part met Aalst, daar hangt zo’n beetje dezelfde sfeer. Bovendien houden ze er in Den Haag, net als in Aalst, een heel eigen interpretatie van het Nederlands op na. En dat vette accent werkt wel op tv.”

Maar er is meer dan enkel de factor Den Haag. “Ik ben ervan overtuigd dat je ook in Amsterdam, Antwerpen of Gent geschikte kandidaten zou vinden. Je moet alleen hard genoeg zoeken.” En dat hebben ze bij Eyeworks, het productiehuis dat het programma maakte, duidelijk gedaan. “Ze hebben acht prachtexemplaren samengebracht”, vindt Ham. “Het zijn stuk voor stuk mensen die graag in het middelpunt van de belangstelling staan en die zich geen vragen stellen over de dingen des levens. Normaal maken mensen die aan een realityprogramma deelnemen zich op zijn minst toch een beetje zorgen over hoe ze in beeld komen, maar bij de jongens en meisjes van Oh Oh Cherso is er van enige gêne helemaal geen sprake. Bovendien hebben ze er geen probleem mee om dingen in opdracht te doen: ‘Moet ik even aan de toog met die drie grieten gaan babbelen? Geen probleem’. Dat moet fantastisch werken zijn voor zo’n cameraploeg.”

Klein-Holland

Die acht droomkandidaten drie weken lang in een villa in de Griekse badplaats Chersonissos droppen, moest dus wel goede televisie opleveren. “Chersonissos is in België misschien minder bekend, maar het is zo’n typisch vakantieoord dat tijdens de zomermaanden door horden Nederlanders tot een soort klein-Holland wordt omgetoverd. Absoluut te mijden dus. (lacht)” Maar Jokertje, Barbie, Sterretje en co. amuseerden zich er rot, zo blijkt. En ook na hun terugkeer hield het feest niet op: de acht deelnemers zijn in Nederland tot echte sterren uitgegroeid. “Vooral omdat ze echt overal voor opdraven”, verklaart Otto-Jan Ham. “Ook voor televisieprogramma’s waar geen enkel weldenkend mens in wil gezien worden. Het kan hen allemaal niets schelen. Ze doen er alles aan om hun status te verzilveren. En of ze daarbij worden uitgejouwd of toegejuicht maakt voor hen niets uit. Ze zijn trouwens nu al geboekt voor een vervolg op het programma. Dezelfde acht worden deze keer naar een Oostenrijks skigebied gebracht om daar de hoofdrol te spelen in Oh Oh Tirol.”

Vlaamse versie

Maar of het programma ook in Vlaanderen potten zal breken, durft de StuBru-presentator niet voorspellen. “Oh Oh Cherso is af en toe geestige televisie, maar op gegeven moment wordt er toch wel een ondergrens bereikt. Bovendien is het heel erg Hollands, de Vlaamse kijkers missen toch een deel van de context.” En dus is het volgens Ham bang afwachten tot er een Vlaamse versie van het programma komt. “Volgens mij zijn ze ergens in een achterkamertje in Vilvoorde nu al snode plannen aan het smeden. Moeilijk kan het toch niet zijn. Als je alle afvallers uit So You Think You Can Dance en Idool-achtige programma’s samenbrengt, dan moet je daar toch wel acht geschikte kandidaten uit kunnen puren? (lacht)” De Vlaamse Media Maatschappij laat echter weten dat voorlopig geen plannen zijn voor zo’n Vlaamse versie van Oh Oh Cherso. Er wordt eerst afgewacht wat de Nederlandse versie van het programma teweegbrengt.