Direct naar artikelinhoud

Kandidaat-adoptieouders moeten sneller duidelijkheid krijgen

Minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) beperkt de instroom van mensen die een kindje willen adopteren uit het buitenland.

Wie zich vandaag aanmeldt als kandidaat-adoptieouder, kijkt aan tegen een wachttijd tot tien jaar. Vorig jaar kwamen er 205 buitenlandse kindjes naar een Vlaams gezin, honderden kandidaten wachten nog op een kindje dat misschien nooit komt. Voor het tweede jaar op rij daalde het aantal kinderen dat uit het buitenland naar Vlaanderen kwam, en met het bevriezen van belangrijke adoptiekanalen als Ethiopië en Kazachstan is er weinig hoop op beterschap. Tegelijk blijven nieuwe kandidaten zich aanmelden - vorig jaar nog 560. Dat moet realistischer, vindt Vandeurzen, die op korte termijn de instroom wil beperken. Hij juicht ook het voorstel van Else De Wachter (sp.a), Tom Dehaene (CD&V) en Lies Jans (N-VA) toe om het adoptiedecreet "transparanter en duidelijker" te maken. De drie kamerleden willen het aantal procedures dat opgestart wordt voor kandidaten, beperken. Wie wel wordt toegelaten, krijgt snel een "redelijk perspectief". Ook pleiten ze voor hardere inspanningen om nieuwe adoptiekanalen te openen. De Vlaamse Centrale Adoptieautoriteit gaat eerder behoedzaam te werk, om onethische praktijken te voorkomen.

Holebiorganisatie Cavaria vreest dat door de hervorming de kansen voor holebikandidaten gekelderd worden, omdat geen enkel huidig adoptiekanaal holebi-kandidaten expliciet aanvaardt. (SVL)