Direct naar artikelinhoud

ING treft schikking met FSMA

ING België en CBC Banque, de Waalse vleugel van KBC, zijn respectievelijk bij marktverrichtingen met Dexia-aandelen en de verkoop van certificaten in de fout gegaan. Tot die vaststelling is de auditeur bij de financiële waakhond FSMA gekomen. ING en CBC komen er vanaf met een minnelijke schikking van respectievelijk 50.000 en 150.000 euro.

Voor ING draait de inbreuk rond het indienen van talrijke orders voor het Dexia-aandeel op Euronext Brussel tussen 1 mei en 21 september 2006. Daarbij werden orders ingebracht die op het laatste moment werden geschrapt of gewijzigd. Dat beïnvloedde de koers van Dexia. De orders werden voorgesteld als cliëntenorders, terwijl ze in feite van ING België waren en voor eigen rekening gebeurden. Bovendien boekte ING er een bescheiden winst van bijna 8.000 euro door. De trader van de bank haalde er geen voordeel uit.

CBC ging in de fout door achtergestelde certificaten te verkopen aan het publiek, ook al was de basisprospectus daarvoor niet langer geldig. De goedkeuring van de toenmalige CBFA voor de prospectus was namelijk vervallen op 1 oktober 2008. De verkoop ging bijna twee jaar door.

In beide gevallen werd een minnelijke schikking aanvaard door de FSMA. De schikking met ING houdt een primeur in omdat het de eerste is die zowel een rechtspersoon als een individu (de trader) betreft.

De FSMA stelt overigens dat er bij het auditoraat eind 2010 nog 13 openstaande sanctiedossiers waren, die betrekking hebben op 64 personen. Het aantal nieuwe sanctiedossiers, die vooral verband houden met beursmisdrijven, bleef vorig jaar min of meer constant. Er waren er 19, tegen 15 in 2009. Het aantal uitstaande onderzoeksdossiers daalt overigens, van 62 in 2008 over 39 in 2009 tot 33 in 2010.