Direct naar artikelinhoud

Vijf Saoedische vrouwen in gevangenis wegens autorijden

De religieuze politie in Saoedi-Arabië heeft vijf vrouwen gearresteerd omdat ze een auto bestuurden. Dat meldden mensenrechtenactivisten en media. De politie in Jeddah, waar de arrestaties plaatsvonden, bevestigde de aanhouding van één vrouw. De vrouwen namen deel aan een campagne om een eind te maken aan het verbod op autorijden voor vrouwen. Sinds de campagne op 17 juni begon, zijn tientallen Saoedische vrouwen achter het stuur gesignaleerd. Tot nu toe werden zij ongemoeid gelaten.

"We waren echt verrast toen we dit hoorden", zei de Saoedische activist Eman al-Nafjan. "Het is het eerste grote verzet van de autoriteiten. We weten nog niet of dit het begin is van een aanpak van de hardere lijn." De ngo Saudi Women for Driving vermoedt dat de Saoedische politie opzettelijk een paar weken heeft gewacht om het vrouwenprotest de kop in te drukken, in de hoop dat de internationale aandacht al wat verslapt zou zijn. 

Formeel is er in Saoedi-Arabië geen verbod voor vrouwen om auto te rijden, maar in de praktijk wel, omdat vrouwen er geen rijbewijs kunnen krijgen. In het streng islamitische land hebben vrouwen ook toestemming van mannelijke familieleden nodig om te reizen, te werken en zelfs om sommige medische behandelingen te ondergaan. In het openbaar moeten zij altijd door een mannelijke verwant worden begeleid.

Het protest tegen het rijverbod kwam er naar aanleiding van twee eerdere arrestaties van vrouwen die het verbod hadden getrotseerd. Op 17 juni maakten 30 tot 50 vrouwen een autorit. Het was de eerste keer sinds 1990 dat Saoedische vrouwen tegen het verbod in actie kwamen.