Direct naar artikelinhoud

'Congolese arts Mukwege komt naar België'

De Congolese gynaecoloog Denis Mukwege, die donderdagavond in zijn woning in het Congolese Bukavu het slachtoffer werd van een mislukte aanslag, is afgelopen weekend geëvacueerd naar buurland Burundi.

Intussen werden schikkingen getroffen om hem in België te ontvangen, meldde Belgisch minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders gisteren aan Belga. "Hij verliet het oosten van Congo en bevindt zich in de Burundese hoofdstad Bujumbura met zijn vrouw en zijn twee dochters. Onze ambassadeur in Burundi, Jozef Smets, is bij hen", zei Reynders, na telefonisch contact met dokter Mukwege.

Mukwege helpt in zijn hospitaal al zestien jaar vrouwen die het slachtoffer zijn geworden van verkrachtingen of seksuele mishandelingen of kampen met gynaecologische problemen door de slechte levensomstandigheden in de conflictregio.

Donderdagavond wist de arts te ontsnappen aan een moordaanslag in Bukavu, de hoofdplaats van de onrustige provincie Zuid-Kivu. De bewaker van zijn huis kwam bij de aanval om. Zijn twee dochters waren in shock nadat ze door de gewapende bende onder schot waren houden.

De VN-blauwhelmen kwamen pas na een half uur ter plaatse, ook al ligt hun kazerne slechts 200 meter verder. Maar nadien boden ze Mukwege wel bescherming. Zo begeleidden ze hem gisteren naar de luchthaven van Bukavu. VN-secretaris-generaal Ban Ki Moon veroordeelde de aanslag scherp.

Mukwege won talrijke prijzen, werd voorgedragen voor de Nobelprijs voor de Vrede, maar klaagde al herhaaldelijk het gebrek aan daadkracht op het terrein aan vanwege de regionale regeringen en de internationale gemeenschap.