Direct naar artikelinhoud

Hollande verliest, Le Pen wint fors

De regerende partij van president François Hollande (PS) leed bijna overal forse verliezen in de Franse lokale verkiezingen. Het FN van Marine Le Pen is de grote winnaar. De centrum-rechtse UMP-oppositie verovert in veel steden, waaronder Parijs, de beste positie voor de tweede ronde.

"Het Front National is een grote nationale kracht. Aan de leiding eindigen in zo'n groot aantal steden bewijst dat het FN zich duurzaam verankerde." Met deze reactie op de zender TF1 bevestigde Marine Le Pen, de coryfee van Frans uiterst rechts, gisteren een trend die zich aftekende in de exitpolls van Ipsos/Steria voor Le Monde, France Télévisions en Radio France en de eerste resultaten. Het FN eindigt in de eerste ronde van de lokale verkiezingen aan de leiding in meerdere steden: Hénin-Beaumont, Béziers, Avignon, en Perpignan.

In het verpauperde noordelijke Hénin-Beaumont, op een boogscheut van de Belgische grens, wordt hun kandidaat Steeve Briois zelfs rechtstreeks verkozen met een percentage van 50,26 procent. Le Pen voerde er de voorbije weken intensief zelf campagne, zelfs gisteren nog. Ze profiteerde er van de verdeeldheid onder linkse kandidaten: een ex-burgemeester die als onafhankelijke opkwam nadat hij wegens corruptie uit de partij was gezet en zijn opvolger die officiële steun kreeg van de PS en de Groenen.

Het FN gaat ook aan de leiding in opvallend veel regionale centrumsteden zoals Perpignan, waar ze met 34,4 procent bijna 5 procent uitlopen op de centrumrechtse UMP en de PS ver achter zich laten met 12 procent. Eenzelfde evolutie tekende zich af bij het binnenlopen van de resultaten in Béziers, waar het FN meer dan 45 procent haalt, de zuidelijke theaterstad Avignon, waar het FN leidt met 29,4 procent, en Fréjus.

PS trekt zich terug

De PS verliest overal zwaar, vooral ook tegenover de UMP van ex-president Nicolas Sarkozy. Zelfs in Parijs, waar een fel gemediatiseerde tweestrijd tussen twee vrouwen om de burgemeesterssjerp plaatsvind, krijgt PS-kandidate Anne Hidalgo het toch zwaarder te verduren dan verwacht tegen de rechtse kandidate Nathalie Kosciusko-Morizet. 'NKM', de beschermelinge van Sarko, ligt aan de leiding met 34,80 procent van de stemmen tegenover 22,60 procent voor Hidalgo. De PS-kandidate behoudt wel betere kaarten voor de tweede ronde, omdat links aan de leiding ligt in twee sleutelarrondissementen - het XIIe en XIVe.

Ook centrumsteden als Nîmes en Amiens liggen op koers om veroverd te worden door de UMP. De stad Niort kantelt naar rechts na meer dan 60 jaar in handen van de PS te zijn geweest. In Pau wint de sociaal-liberale partij MoDem van François Bayrou ook ruim van de socialisten.

De PS kon gisterenavond weinig anders doen dan met gebogen hoofd hun nederlaag toe te geven. Volgens premier Jean-Marc Ayrault is het recordaantal kiezers dat thuisbleef de boosdoener - liefst 38,5 procent van de Fransen ging niet stemmen, een nieuw diepterecord. Ayrault roept alle 'republikeinse krachten' op om te beletten dat het FN volgende zondag ook tweede rondes wint.

De PS zal zich daarom terugtrekken uit gemeenten waar het FN wint en zij derde eindigen. Liever de grootste oppositiepartij UMP aan de macht dan Le Pens epigonen, is de redenering. "In alle steden waar er nog triangulaires zijn, nemen we onze verantwoordelijkheid opdat het FN er de meerderheid niet zou halen", zei regeringswoordvoerder Najat Vallaud-Belkacem op France 2.

Nationale weerslag

Volgens UMP-voorzitter Jean-François Copé, zijn alle voorwaarden vervuld voor een ruime overwinning van de UMP in de tweede ronde. "Het is cruciaal dat zij die voor het FN gestemd hebben in de eerste ronde, om hun woede tegenover de linkse regering uit te drukken, in de tweede ronde voor centrum-rechts kiezen", zei hij. In steden waar de UMP derde eindigt achter PS en FN hanteert de partij de 'ni-ni-regel', en roept op voor geen van beiden te stemmen.

Voor president Hollande, die bij het ter perse gaan van deze editie nog niet reageerde, begint vandaag een week van crisisoverleg. Een regeringsherschikking, om een signaal te geven aan de kiezers, valt niet uit te sluiten.

Front National wordt de grootste in verschillende Franse steden.