Direct naar artikelinhoud

Schatbewaarder en boeman van de politie

Krijgt de politie geen nieuwe motorhelmen, interventiewagens of een oefenterrein? Het is de schuld van Leo Pauwels, de inspecteur-generaal van Financiën die over de aankopen van de politie gaat. Zowel de politietop als de minister vinden hem te streng. 'Ik streng? Mooi zo. Het tegenovergestelde was pas een probleem geweest.'

Deze week nog zit minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (cdH) aan tafel met de minister van Begroting Olivier Chastel (MR). Agendapunt: Leo Pauwels, inspecteur-generaal bij Financiën. Een trouwe soldaat met een lange staat van dienst.

Pauwels controleerde meer dan tien jaar de budgetten van een hele reeks departementen bij de Vlaamse Gemeenschap, lette daarna vier jaren op de centen bij de Regie der Gebouwen en houdt nu al goed twee jaar de portemonnee van de politie in de gaten. Bij elke uitgave boven de 31.000 euro moet hij zijn zegen geven. Anders kan de politie fluiten naar de aankoop.

Buiten zijn boekje

Sinds enkele weken spuwen politiemiddens de naam van Leo Pauwels uit. Zo lekte vorige maand al een brief uit van politiebaas Catherine De Bolle en haar directeurs. Ze klaagden in een schrijven aan Milquet over 160 projecten die niet konden gerealiseerd worden wegens financiële perikelen. De Bolle en co. hekelden heel specifiek de vele dossiers die de inspecteur van Financiën blokkeert en grote vertraging doet oplopen.

Gisteren lekte een van die dossiers uit. De politie wil in Goetsenhoven, bij Tienen, een verlaten militaire basis ombouwen tot permanent oefenterrein met een nagemaakt metrostation, een imitatievoetbalstadion, een nepgevangenis, een kilometerslang slipparcours en een remake van een heel dorp. Ook dat dossier stuurde Leo Pauwels terug naar af met een van zijn vele negatieve adviezen. In dat advies vraagt Pauwels zich zwart op wit af of de bedenkers last hebben gehad van zuurstofgebrek en hallucinaties.

Voor minister Milquet is dit de druppel. Volgens haar woordvoerder Ingrid Van Daele vindt de minister de inspecteur-generaal van Financiën te streng en gaat hij zijn boekje te buiten door zijn mening te geven over projecten. Toch vraag Milquet niet zijn ontslag. "Dat is niet haar bevoegdheid", zegt Van Daele. "Eerstdaags zit minister Milquet wel al voor een tweede keer samen met de minister van Begroting over dezelfde persoon."

Leo Pauwels mag en wil zelf niet reageren. In zijn entourage klinkt het dat hij zich van geen kwaad bewust is. "Hij is van mening dat het dossier over het oefenterrein heel flou was." Ze zeggen dat Leo Pauwels in eer en geweten een negatief advies afleverde. Omdat er gewoon geen budget is om het te financieren en omdat het project ook niet was ingeschreven in de begroting die Milquet mee goedkeurde. "Tegen een negatief advies kan beroep worden aangetekend bij de minister van Begroting. Als die het negatief advies niet verbreekt, kan de ministerraad dat alsnog doen. Waarom gebeurt dit niet? Omdat elk helderdenkende mens het project zou afkeuren, misschien?"

Van Daele zegt dat in het verleden al enkele keren die procedure werd opgestart om toch geld vrij te maken voor dringende projecten.

IJver

Ook de vakbonden zijn niet enthousiast over de ijver van Leo Pauwels. "Hij vit werkelijk op alles", zegt Gert Cockx van de politievakbond NSPV. "Zo vroeg hij ooit of het echt nodig is om onderdelen van politiehelikopters na een aantal vlieguren te vervangen. Wat wil hij? Dat de politie de onderdelen zodanig laat verslijten dat de heli's uit de lucht vallen? De inspecteur moet wat meer politieminded worden."

"Leo Pauwels is het goed zat dat ze bij de politie het ene gekke idee na het andere lanceren zonder stil te staan bij het kostenplaatje", kaatsen kennissen van hem de bal terug. Ze zeggen dat Pauwels aanvaardt dat hij beschouwd wordt als een struikelblok. "Hij vindt het niet erg dat ze hem te streng vinden. Het tegenovergestelde, dat hij een gemakkelijke inspecteur van Financiën zou zijn, dan pas zou hij zich zorgen maken."