Direct naar artikelinhoud

Onduidelijkheid over verblijfplaats ontvoerde Elise

PARIJS l Het driejarige meisje dat vrijdag in Frankrijk met geweld van haar vader Jean-Michel André werd afgenomen (DM 23/3), is nog altijd niet terecht. Elise André is hoogstwaarschijnlijk ontvoerd door haar Russische moeder.

Gisteren bevestigde Rusland dat moeder en dochter zich op Russische bodem bevonden, maar later op de dag werd dat ten stelligste ontkend door de politie. Volgens de vader is Elises Russische moeder Irina Belenkaja betrokken bij de extreem agressieve ontvoering van vrijdag. Sindsdien is er een klopjacht aan de gang op de twee mannen die Elises vader aanvielen. Heel Frankrijk nam aan dat het meisje bij haar moeder zat.

Het Russische ministerie van Binnenlandse Zaken deelde gisterenochtend droogjes mee dat Elise zich in Rusland bevond, maar dat bericht werd even later ontkend door de Franse ambassade in Moskou en door de Russische politie. Een bron van binnen het ministerie wist dan weer te zeggen dat er een klein meisje Rusland is binnengekomen en dat het "99 procent zeker" om Elise André ging, aldus persagentschap Ria Novosti.

"Als het meisje hier is", reageerde de Russische advocaat Anatoli Koetsjerena daarop, "dan blijft ze hier. Rusland is niet verplicht haar uit te leveren aan Frankrijk, want het meisje heeft de Russische nationaliteit. En dat geldt eveneens voor haar moeder." Volgens Interpol heeft het land nog nooit een dergelijk uitleveringsverzoek ingewilligd. De moeder zal eventueel voor een Russische rechtbank berecht worden, maar of dat ooit zal gebeuren, is nog maar de vraag: volgens de Russen is er geen sprake van ontvoering als één van de ouders betrokken is.

Het is al de derde keer dat het meisje het slachtoffer is van een ontvoering. De 34-jarige Belenkaja kidnapte haar dochter vroeger al eens naar Moskou. Ook André ontvoerde zijn dochter al eens, van Rusland terug naar Frankrijk.

Het Franse gerecht vertrouwde het hoederecht eind 2007 aan André toe, omdat zijn vrouw na een eerste ontvoering naar Rusland was gevlucht. In Rusland kreeg zij het hoederecht over Elise. "In september vorig jaar ben ik naar Moskou gegaan om haar naar Frankrijk mee te nemen. Ik heb haar het land uit gesmokkeld", zei André. Sindsdien is Rusland met een internationaal arrestatiebevel naar hem op zoek, net zoals Irina Belenkaja door Frankrijk gezocht wordt.

Bij de ontvoering van vrijdag in Arles werd André hard geslagen. Hij hield er een blauw oog aan over. Hij herkende zijn vrouw onder de ontvoerders, zei hij. (MJ)