Direct naar artikelinhoud

Eurozone gaat dit jaar in recessie

De eurozone duikt in 2012 in een recessie. Dat voorspelt de Europese Commissie in haar economische prognoses voor dit jaar. Negen landen laten dit jaar een negatieve groei optekenen. Griekenland zakt het diepst weg in economische ellende. Van de grote economieën is Italië er het slechtst aan toe.

De eurozone zal in 2012 een negatieve groei laten optekenen van 0,3 procent. Dat voorspelde de Europese Commissie donderdagmorgen bij de presentatie van de economische vooruitzichten.

In november was Brussel er nog van uitgegaan dat de economie van de muntunie met een bescheiden 0,5 procent zou aantrekken in 2012. Het is van 2009 geleden dat de eurozone nog eens in een recessie wegzonk. Toen bedroeg de krimp 4,3 procent.

Maar liefst negen lidstaten van de eurozone zullen in 2012 een negatieve groei laten optekenen. De meest dramatische prestatie verwacht de Commissie van Griekenland. "Het Griekse bruto binnenlands product krimpt dit jaar met 4,4 procent", luidt de prognose. In november vorig jaar was de Commissie nog uitgegaan van een krimp van 2,8 procent in 2012.

Het is al het vijfde opeenvolgende jaar dat Griekenland in een recessie zit. De negatieve groei bedroeg in 2011 6,8 procent.

De eindeloze reeks besparingen en hervormingen duwt de economie van het Zuid-Europese land helemaal kopje onder. "Het vertrouwen van de consumenten en de bedrijven blijft erg zwak", luidde het in Brussel.

Van de grote Europese economieën blijft Italië de zieke man. De derde economie van de eurozone stevent dit jaar af op een krimp van 1,3 procent. In november vorig jaar was de Commissie voor Italië nog uitgegaan van een bescheiden groei van 0,1 procent. Brussel is ook een pak pessimistischer dan de Italiaanse regering. De ploeg van premier Mario Monti gaat voor 2012 uit van een krimp van slechts 0,4 procent. Het Internationaal Monetair Fonds gaat zelfs uit van een negatieve groei van 2,2 procent.

De kans lijkt dan ook groot dat de technocratenregering haar beleid in de loop van dit jaar nog moet gaan bijsturen. Extra bezuinigingen lijken niet uit te sluiten.

Ook Spanje zinkt weg in een recessie. De Commissie verwacht dat de krimp dit jaar 1 procent zal belopen. Ze voegde er wel aan toe dat ze bij de berekening van de prognoses nog geen rekening hield met het extra besparingspakket dat de regering van Mariano Rajoy eind december 2011 in elkaar bokste. De conservatieve regering hoopt dat de slechte economische prognoses Brussel tot wat soepelheid aanzetten als het gaat over de terugdringing van het begrotingstekort. Eind 2011 zou het deficit rond 8 procent van het bbp geschommeld hebben. Volgens eerdere Europese afspraken moet dat cijfer eind dit jaar tot 4,4 procent van het bbp gezakt zijn. Dat zou neerkomen op een nieuw bezuinigingspakket met een prijskaartje van 40 tot 50 miljard euro.

Portugal stevent dit jaar af op een krimp van 3,3 procent. Ook dat land gaat gebukt onder de zware besparingen en hervormingen die het opgelegd kreeg door de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het IMF. De slechte prognoses zullen de druk verhogen op de regering om het reddingsplan van 78 miljard euro van mei vorig jaar te gaan heronderhandelen.

België

Zelfs Nederland, dat algemeen nochtans als een van de betere leerlingen van de Europese klas beschouwd wordt en bij ratingbureaus nog steeds goed scoort, stevent af op een negatieve groei van 0,9 procent. België stevent dit jaar af op een krimp van 0,1 procent volgens de Europese Commissie. Dan doet Frankrijk het een pak beter. De tweede economie van de muntunie zou eind 2012 nog kunnen uitpakken met een groei van 0,4 procent. In het vierde kwartaal van 2011 waren de Fransen ook al een van de sterkhouders binnen de eurozone. Tegen de algemene verwachting in wist Parijs een groei van 0,2 procent te laten optekenen.