Direct naar artikelinhoud

Bedrijfsleiders tonen geen begrip voor staking

'Onverantwoord', roepen de bedrijfsleiders in koor op de oproep van de vakbonden voor de stakingsdag van aanstaande vrijdag.

JULES NOTEN

(textielgroep Balta)

"De besparingsinspanningen die we leveren lijken me onvoldoende om internationaal onze positie te versterken. Balta exporteert 95 procent van de omzet en moet zich iedere dag meten met de buurlanden, vooral met Nederland. De afgelopen jaren hebben we aandeel in kamerbreed tapijt aan hen verloren door het kostennadeel op het vlak van loon- en energiekost. Het verschil in loonkost is meer dan 10 procent geworden, waarbij ik er onmiddellijk aan toevoeg dat het verschil netto veel kleiner is voor de werknemers. Dat komt door ons te duur systeem van sociale zekerheid: van ziektevergoedingen, werkloosheidsuitkeringen, pensioenregelingen... Het is onmogelijk om met een loopbaan van nog geen 30 jaar de voorgaande studiejaren en de pensioenjaren te financieren. Wie zal dat betalen? De volgende generatie? Het is juist op dit vlak dat de sociale partners een fundamentele discussie moeten voeren. Het systeem barst, en we praten over 'verworven rechten'. Ik heb geen begrip voor de stakingsaanzegging. Andere landen gaan veel verder en wij hebben enorm veel tijd verloren."

BART CLAES

(kledingketen JBC)

"Ik vind het onverantwoord dat de vakbonden aanstaande vrijdag gaan staken. Ik kan me zelfs niet van de indruk ontdoen dat, bij om het even welke begrotingsvoorstellen, de vakbonden sowieso zouden staken. Al is het maar om aan klantenbinding te doen in het vooruitzicht van de volgende sociale verkiezingen. Ik heb ook de indruk dat deze begrotingsvoorstellen van de regeringsonderhandelaars redelijk evenwichtig te noemen zijn. Ga ik 100 procent akkoord met deze voorstellen? Neen, maar ik aanvaard ze en werk (lees: onderneem) verder. Misschien moeten de vakbonden ook maar eens inzien dat het 'stakingsrecht' geen automatisme mag worden. En dat ze op deze manier toch wel heel wat problemen veroorzaken, voor het land en bij andere mensen. Ook JBC zal een weliswaar eerder beperkte hinder ondervinden. Maar ik blijf het onverantwoord vinden dat vakbonden in een crisisperiode bedrijven durven platleggen."

IGNACE VAN DOORSELAERE

(lingeriebedrijf Van de Velde)

"Ik kan alleen maar beamen wat de meeste werkgeversvertegenwoordigers aangeven. In moeilijke economische tijden moet je een tandje bij steken en blijven doorgaan. Dat is een kwestie van wilskracht en karakter. Je moet daarbij het beste uit de mens halen, zonder wantoestanden. Het signaal van de vakbonden is totaal onverantwoord. Het stakingsrecht is een nodig en gerechtvaardigd middel dat moet ingezet worden als er échte problemen zijn. Maar niet bij de minste tegenwind. Of dit directe gevolgen zal hebben voor het bedrijf, weet ik nog niet. Dat zal van de omvang van de stakingsactie afhangen. Ons land heeft behoefte aan ondernemerschap en goesting om risico te nemen. Het zijn de ondernemingen die ons uit deze crisis zullen moeten trekken. Help ze, steun ze, geef ze goesting om nog scherper en nog beter te worden. Dit signaal van de vakbonden heeft een averechts effect."

CHRIS VAN DOORSLAER

(kaartenproducent Cartamundi)

"Een echte nationale staking zou ik niet begrijpen. Dan denk ik dat ook de bonden toch hun deel van de verantwoordelijkheid moeten nemen. Men kan niet steeds meer willen, met minder te doen. Er is de vergrijzing, er is de staatsschuld. De gevraagde inspanningen uit de begroting zijn redelijk. Een staking heeft zeker negatieve gevolgen voor ons imago. We hebben veel Amerikaanse en Japanse klanten, en 'staking' staat niet in hun woordenboek. Als we daardoor te laat leveren, schieten we ons zelf in de voet. Als werkgever met fabrieken in acht landen is er toch nog steeds de index als problematiek. In geen enkele andere fabriek hebben we die verplichting. Gezien we vooral leven van de export, is die loonkoststijging een groeiend probleem. Daarnaast geeft het niet de mogelijkheid om te moduleren: iedereen krijgt dezelfde indexaanpassing. Dit jaar 3 procent. Ik zou nog liever hebben dat we dezelfde verhoging aanhouden, maar iets meer kunnen moduleren. Dus een index voor het bedrijf, maar niet voor iedereen hetzelfde. Een gevoelig thema, maar we moeten het ooit aanpakken."