Direct naar artikelinhoud

Inflatie op hoogste peil in drie jaar tijd

De Belgische inflatie is in juli gestegen tot 3,75 procent, het hoogste peil sinds oktober 2008. In juni bedroeg ze 3,67 procent.

De toename van de inflatie is iets groter dan verwacht. Het Federaal Planbureau had 3,70 procent voorspeld.

Het indexcijfer van de consumptieprijzen steeg maand op maand met 0,14 punt tot 118,09 punten. Die klim is vooral te wijten aan de verblijven in vakantiedorpen, die bij het begin van de zomervakantie 69 procent duurder werden. De overheid noteerde ook prijsstijgingen voor hotelkamers, restaurants en cafés, vlees, zuivelproducten en verse groenten.

Maar andere producten werden goedkoper. De overheid tekende prijsdalingen op voor motorbrandstoffen en aardgas na sterke stijgingen in de eerste helft van het jaar.

“Net zoals de vorige maanden zijn vooral de energieproducten inflatiebepalend”, zegt minister van Ondernemen Vincent Van Quickenborne (Open Vld). “De inflatie zonder energie blijft beperkt tot 1,92 procent, tegenover 1,88 procent vorige maand.”

De gezondheidsindex steeg met 0,18 punt tot 116,61 punten. Deze indicator houdt geen rekening met de prijzen van benzine, diesel, alcohol en tabak. Hij vormt de basis voor de automatische loonindexering. De spilindex voor de ambtenarenlonen en sociale uitkeringen werd niet overschreden.

België is niet het enige land waar de inflatie stijgt. Duitsland meldde woensdag dat de inflatie in juli is toegenomen tot 2,4 procent, tegenover 2,3 procent in juni.

Het Planbureau voorspelde op 5 juli dat de inflatie deze maand een piek zou bereiken. De denktank ziet de inflatie vertragen van gemiddeld 3,5 procent in 2011 tot 2 procent in 2012. Hij verwacht een overschrijding van de spilindex in februari. Dat betekent dat de sociale uitkeringen een maand later en de ambtenarenlonen 2 maanden later 2 procent stijgen.