Direct naar artikelinhoud

Villanella geeft de Studio tweede leven

Een week lang solo's tonen van studenten van Anne Teresa De Keersmaeker. De eerste kindervoorstelling van het vrouwelijke theatercollectief Compagnie Barbarie mee op poten zetten. Jong artistiek talent coachen en promoten. Nu Villanella zijn intrek heeft genomen in de voormalige Studio Herman Teirlinck, koestert het jeugdkunstencentrum wilde plannen.

De voormalige Studio Herman Teirlinck aan het Mechelseplein in Antwerpen is een mastodont. Een gebouw om in te verdwalen. Zesduizend vierkante meter theatergeschiedenis. Maar ook: een architecturale diamant. Zij het een ruwe. Toen Villanella, bekend van de wedstrijd De Kunstbende en de literaire prijs De Inktaap, deze zomer zijn intrek nam in het gebouw had het meteen een miljoen euro extra nodig voor dringende verbouwingen. "Je kunt zelfs niet zeggen dat het gebouw veertig jaar lang slecht onderhouden is", zegt directeur Marc Verstappen. "Het is die hele tijd niet onderhouden."

Het kunstencentrum kreeg de Studio in erfpacht van de provincie, die het gebouw voor 2 miljoen euro kocht. "Het moet ons instrument worden", zegt Verstappen. Een mooi maar log instrument, niet? "Integendeel", klinkt het meteen. "Dit gebouw heeft zo veel ruimtes en hoeken en kanten dat we veel fijnmaziger dan vroeger te werk kunnen gaan. We kunnen hier voorstellingen programmeren voor vijfhonderd man, maar evengoed voor dertig man."

Vanaf de zomer moet de Studio nieuwe stijl op volle toeren draaien. In juni nodigt Villanella de tweedejaarsstudenten uit van P.A.R.T.S., de gerenommeerde dansschool van Anne Teresa De Keersmaeker, om er een week lang zelfgemaakte solo's te presenteren. In september zet het kunstencentrum samen met het deeltijds kunstonderwijs van Antwerpen de tentoonstelling Viewmaster/Masterview op. Externe curatoren selecteren het beste werk van de studenten aan de vier academies die de Scheldestad telt en coachen de grootste talenten. Curator Anders Kreuger van het M HKA werd alvast aan boord gehesen.

Compagnie Barbarie

Nog een fijn puntje op het programma voor september-oktober: de eerste kindervoorstelling van Compagnie Barbarie, het theatercollectief van zeven vrouwen dat productiehuis Shelter assisteerde bij het maken van het humoristische programma Wat als?

Niet dat er tot de zomer niets te doen is in de Studio. Integendeel. Het begint volgend weekend al, met de 24 uur van het podium. De Studio is een van de 27 locaties van het gloednieuwe evenement en ontvangt onder meer de theatergezelschappen De Roovers, luxemburg en De Spiegel. Van dan af biedt het kunstencentrum zowat elke week een podium aan jeugd- en ander theater. Vaste partners zijn theatergezelschappen Laika, FroeFroe en Transparant. Hun voorstellingen zullen in de toekomst weken lang kunnen spelen in de Studio. En in mei wordt het gebouw opnieuw ingepalmd door het artistieke festival Red Bull Space, met muziek, theater en beeldende kunst, maar ook met design.

Laboratorium

De Studio wil echter meer zijn dan een podium voor een jong publiek. Het moet ook een laboratorium voor jong talent worden. "We willen pas afgestudeerde creatievelingen op een heel praktische manier begeleiden", vertelt Verstappen. "Het is nog altijd niet vanzelfsprekend om na een creatieve opleiding aansluiting te vinden bij het beroepsleven. Wij willen iets anders doen dan wat gebruikelijk is: jongeren in huis nemen voor een paar maanden, hen geld geven voor een creatie en hen daarna weer op straat zetten. Wij willen op zoek gaan naar andere modellen, naar modellen waaraan ze in puur praktisch opzicht meer hebben. Zonder daarom in een neoliberaal discours te vervallen." Concreet denkt Verstappen aan workshops, masterclasses en andere begeleidingstrajecten.

Nu al bestaat er zoiets als Villanova, een open oproep aan artistiekelingen ouder dan negentien jaar. Die kunnen een project indienen. Als ze geselecteerd worden, kunnen ze van maart tot en met augustus onder begeleiding van een professional uit de kunstenwereld werken aan hun voorstelling, installatie of andere creatie.

INFO:

Alle info: www.villanella.be en www.destudio.com