Direct naar artikelinhoud

Canadese studie hekelt vaccin tegen baarmoederhalskanker

Twee onderzoekers van de University of British Columbia betwisten de doeltreffendheid van vaccins tegen baarmoederhalskanker. De Canadezen sommen in het vakblad Annals of Medicine ook een waslijst aan nevenwerkingen op, gaande van stuiptrekkingen en chronische vermoeidheid tot verlamming en zelfs overlijden.

In de Vlaamse scholen ging het inentingsprogramma vorig schooljaar al van start. Zo'n 85 procent van de meisjes uit het eerste middelbaar liet zich toen vaccineren. Dit jaar volgt een campagne in de Brusselse en Waalse scholen. Nu komt het vaccin tegen het humaan papillomavirus (HPV), dat 70 procent van de baarmoederhalskankers veroorzaakt, onder vuur te liggen.

Wiebren Tjalma, professor gynaecologische oncologie, doet de Canadese studie evenwel af als "paniekzaaierij". "Een eigenaardig onderzoek, want je kunt nu nog helemaal niks zeggen over de impact van vaccinatie op baarmoederhalskanker. Daarvoor is het in ons land zeker nog dertig jaar wachten."

Wat wel al onderzocht werd, is de efficiëntie van vaccins op de voorstadia van baarmoederhalskanker, de zogenaamde voorloperletsels. "Die resultaten zijn positief." Zo toonde een Australische studie aan dat je 43 procent minder risico hebt op voorloperletsels als je gevaccineerd bent.

In België ligt het aantal baarmoederhalskankers op 600 gevallen per jaar. Het sterftecijfer schommelt rond 350. Tjalma: "Doordat we nagegaan hebben welke types van het HPV-virus hier vaak voorkomen, weten we dat 80 procent van de baarmoederhalskankers voorkomen kon worden door vaccinatie."