Direct naar artikelinhoud

West-Vlaamse gemeente Pittem heeft laagste werkloosheid onder mannen

PITTEM l Het West-Vlaamse Pittem telt het minst aantal werkloze mannen van heel Vlaanderen. Slechts 1 procent van de mannen zit zonder werk. Burgemeester Ivan Delaere is niet verbaasd: 'Pittem is een economisch sterke gemeente waar mensen van aanpakken weten.'

Pittem is niet de enige gemeente waar nauwelijks werkloze mannen te vinden zijn. Vlaanderen telt 22 gemeenten waar de werkloosheidsgraad bij mannen 2 procent of minder is. Opvallend is dat 14 van de 22 gemeenten zich in West-Vlaanderen bevinden. "Onze regio is economisch zeer sterk. Er zijn weinig multinationals in onze streek, maar we hebben wel een reeks zeer sterke familiebedrijven", verklaart burgemeester Ivan Delaere van Pittem.

Delaere doelt op ondernemingen als het textielbedrijf Sioen en het chemiebedrijf Erta. "Familiebedrijven doen altijd extra inspanningen om zo goed mogelijk te presteren. Daar hebben ze zelf alle belang bij, maar ze doen het ook voor hun personeel, waarmee ze vaak een persoonlijke band hebben."

Het gevolg is volgens Delaere dat als de economische groei vertraagt, West-Vlaanderen daar als laatste provincie de gevolgen van ondervindt. "Wij zijn een volk van ondernemers en weten van aanpakken. Werkloos zijn staat niet in ons woordenboek."

Vroeger kende Delaere, die al tien jaar burgemeester van Pittem is, de meeste werklozen bij naam. "Ik zag ze wekelijks passeren als ze op stempelcontrole kwamen in het stadhuis. Die tijd is voorbij, maar toch ben ik nog altijd goed op de hoogte." Delaere zorgt er persoonlijk voor dat de kleine groep die zonder werk zit zoveel mogelijk de kans krijgt om alsnog aan de slag te gaan. "Als iemand mij zegt dat hij geen werk heeft, ga ik bij enkele bedrijven vragen of er nog vacatures zijn."

Het stadsbestuur van Pittem gaat nog verder in de persoonlijke aanpak van de werklozen. "Er is een groep met een beperking en die komt moeilijk aan het werk in het reguliere circuit. Deze mensen proberen we een baan aan te bieden op de buitendienst van de gemeente."

Het percentage werkloze vrouwen ligt iets hoger in de West-Vlaamse gemeente. Bijna 4 procent van de vrouwen zoekt een baan. Op de tweede plaats in de lijst met gemeenten met een lage werkloosheidsgraad staat Zonnebeke op een gedeelde plek met Staden. (JM)