Direct naar artikelinhoud

Smartlapkoning Johnny Hoes is uitgezongen

De Nederlandse zanger en muziekproducent Johnny Hoes is afgelopen weekend op 94-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van een hartaanval. Hoes mocht met recht en reden de titel de 'koning van de smartlap' dragen. Hij lanceerde ook de carrière van Eddy Wally, met de hit 'Chérie'.

De allergrootste hit van Johnny Hoes was 'Och was ik maar bij moeder thuis gebleven'. Deze simpele meezinger uit 1961, geschreven door Frans Boermans en Thuur Luxembourg, is met 450.000 exemplaren nog steeds de best verkochte Nederlandstalige single aller tijden. En dat was nog maar een begin. Want smartlapkoning Hoes schudde duizenden meebrulliedjes, carnavalskrakers en zogenaamde levensliederen uit zijn mouw, waaronder 'De smokkelaar' en 'Wij willen frites met mayonaise'. Hij maakte tegelijk furore als zanger, producer en componist.

De in Rotterdam geboren Hoes stond in de jaren veertig op het podium met onder meer Bobbejaan Schoepen. Tussen 1952 en 1963 werkte hij bij Phonogram, maar vanaf 1964 produceerde hij voor zijn eigen platenmaatschappij Telstar, die aan de wieg stond van de carrière van Eddy Wally. Hoes was de leverancier van Wally's grootste hits, zoals als onder meer 'Chérie', 'Als marktkramer ben ik geboren' en 'Ik spring uit 'n vliegmachien'. Hij produceerde ook de wereldhit 'De vogeltjesdans', een bewerking van 'Tchip tchip' van de zwitserse componist Werner Thomas.

Hard privéleven

Hoes opereerde vanuit het Limburgse Weert, met een eigen opnamestudio. Ook de Zangeres Zonder Naam (denk maar aan 'Keetje Tippel') maakte hij mee groot. Tot ze ruzie kregen: "Ze is een tang, maar ik houd haar hoog. Leonardo da Vinci bekrast zijn eigen Mona Lisa toch ook niet." Daarnaast werden De Heikrekels, Doe Maar en Normaal door Hoes mee groot gemaakt, en ook Frank Boeijen zette zijn eerste stappen in Hoes' studio.

Behalve als solist (soms als Andy Field) bracht Hoes ook met anderen platen uit: De Twee Jantjes, Johnny & Caesarine, Johnny Hoes & Ria Roda, Johnny & Mary en Thomas Berge. In de jaren zestig en zeventig had Hoes voor de VARA ook een eigen televisieshow: Met een lach en een traan.

Toch had Hoes zo zijn twijfels bij zijn bestaan als de koning van de dijenkletser. "Ik had graag ook andere dingen geschreven. Liedjes met wat meer diepgang, zoals Toon Hermans, Robert Long en Herman van Veen kunnen. Toen ik eenmaal in de muziekbusiness zat, was ik een marionet van de commercie." Op privévlak kreeg Hoes nogal wat te verstouwen. Zijn vrouw én dochter overleden aan kanker, een andere dochter sprong voor de trein. "Als ik dat nou kon inruilen, wilde ik het succes graag inleveren", zei hij in een kranteninterview. Dat hij op het hippe Lowlands Festival in 2003 geëerd werd, liet hem evenwel niet onberoerd.

Hoes overleed nadat hij eerst een ernstig hartinfarct had gekregen en in een ziekenhuis in Eindhoven moest worden opgenomen. Uiteindelijk verkoos hij in zijn geliefde Weert te sterven.