Direct naar artikelinhoud

Watermolen aan de Nete

De Grote en kleine Nete zijn twee levensaders voor de Kempen. De scène waarbij de Witte van Zichem naakt in de Nete springt, leeft verder in het collectief geheugen. Langs de Nete wordt vandaag vooral gefietst, gewandeld, maar ook kajakken kan. En in de zomer springen zwemmers van de bruggen in het water, op zoek naar verkoeling, net zoals de Witte een kleine eeuw geleden.

Nu wordt er gekajakt, maar vroeger maalden de tandwielen van de watermolen graan tot meel. Al 150 jaar zwaait de familie Biermans de plak in deze molen gelegen op een klein eilandje in de Nete bij Kasterlee. Oma Biermans verbouwde het molenhuis tot een herberg waar de boeren een pilsje of jenever konden drinken terwijl het graan gemalen werd. Na WO II was er door de mechanisering geen nood meer aan zulke graanmolens en de familie Biermans schakelde over op de horeca. Al vlug werd in het molenaarshuis paling in ’t groen opgediend. Gezinnen uit Antwerpen kwamen tijdens de weekends massaal naar Kasterlee om er te genieten van de bossen en de purperen heide, maar ook van een etentje bij de watermolen. In de jaren ’70 stond er niet alleen paling op het menu, maar serveerde men in het restaurant alle klassieke gerechten. De reputatie reikte al vlug verder dan de Antwerpse dagjestoeristen.

Toen Toon Biermans in 2006 de zaak van zijn ouders overnam, liet hij de befaamde zaak in een nieuw kleedje steken. Achter de oude watermolen staat nu een klein viersterrenhotel met 18 comfortabele kamers die uitkijken op de tuin en de rustig kabbelende Nete. Ze zijn hedendaags uitgerust met een ruime badkamer, minibar, tv en internetaansluiting. Ook de oude gebouwen van de watermolen werden volledig hernieuwd. Achter de moderne bar met uitnodigende fauteuils en een groot gezellig haardvuur kan je in het restaurant elke dag verfijnde gastronomische maaltijden bestellen. Het menu wordt samengesteld door chef Dirk Wittebrood, die zijn klassieke gerechten uit de Frans-Belgische keuken creatief laat mee evalueren met de tijd. Maar echte smaken en verse producten blijven centraal staan. De indrukwekkende wijnkaart wordt samengesteld door Toon, die als ervaren sommelier de gasten graag helpt om de gepaste keuze te maken.

De Watermolen is een ideaal adres voor wie een rustig gelegen hotel in de Kempen zoekt en ook nog eens gastronomisch verwend wil worden.

Hotel De Watermolen, Houtum 61, Kasterlee, 014/852374, www.watermolen.be

Vanaf 102 euro per nacht per kamer, exclusief ontbijt. Gastronomische arrangementen vanaf 121 euro per persoon. (EDD)