Direct naar artikelinhoud

Umicore verloor 'poeder duurder dan goud' in de roof

Onder de gedupeerden van de diamantroof zit ook een slachtoffer dat niet in de diamantbusiness zit: Umicore. De metaalgigant verstuurde met dezelfde vlucht namelijk een pakket edelmetalen ter waarde van 2 miljoen euro.

Tussen de tientallen verzendingen met ruwe diamanten zat ook een kostbare zending van de Umicorevestiging in Hoboken. Het pakket kwam nooit aan op zijn bestemming. Het verdween zo goed als zeker samen met de diamanten in het laadruim van het busje van de diamantrovers.

Het kostbare pakket is vandaag, net als het merendeel van de gestolen diamanten, nog altijd spoorloos. Dat bevestigt Elcke Vercruysse, woordvoerster van Umicore. "De politie voert het onderzoek. Wij werken volop mee en proberen onze goederen alsnog te recupereren", zegt ze.

Niet giftig

In het pakket zat een onbekende hoeveelheid van het uiterst zeldzame rodium en het kostbare edelmetaal platina. Dat laatste is af en toe zelfs duurder dan goud. Volgens onze informatie zijn de diamantrovers met de producten op zich weinig, maar heeft het pakket wel een waarde van minstens 2 miljoen euro.

Umicore wil die waarde niet bevestigen. "Het gaat om een beperkte hoeveelheid rodium en platina, allebei in poedervorm. Die producten worden gebruikt voor industriële toepassingen, onder andere voor de productie van katalysatoren voor wagens. Uit veiligheidsredenen geven we verder geen details over de gestolen producten", zegt de woordvoerster.

Op het internet duikt telkens opnieuw het woord 'giftig' op bij het woord roduim. Elcke Vercruysse ontkent: "Rodium is een edelmetaal. Dat reageert niet op externe factoren. Het is dus niet gevaarlijk."

Het is onduidelijk waarom de diefstal van de producten pas nu bekend raakt. "Nogmaals: niet wij voeren het onderzoek. Het is de politie", zegt de woordvoerster.